MATEJ TONIN: ODPOVED POGODBE ZA BOXERJE KAŽE, DA JE POLITIČNO UGAJANJE LEVICI POMEMBNEJŠE KOT VARNOST VOJAKOV

DELI:
15.09.2022, NSi

»Odpoved pogodbe za Boxerje kaže, da je politično ugajanje Levici pomembnejše kot varnost vojakov.

Odločitev za Boxerje je bila strokovno utemeljena. Varnost slovenskih vojakov smo postavili na prvo mesto. Odločili smo se za najmodernejša vozila, z visoko stopnjo zaščite,« je dejal Tonin in dodal:

»Golobova vlada se je odločila, da gre v razveljavitev pogodbe z OCCARjem. Gre za izjemno škodljivo odločitev. Škoda nastaja na varnostnem, ekonomskem in diplomatske področju. Vlada namerava Boxerje nadomestiti z Rosomaki, ki so za generacijo starejša vozila, s slabšo zaščito. Tam, kjer se zaščita Boxerjev šele začne, se zaščita Rosomakov konča. Odločitev vlade predstavlja večje tveganje za varnost vojakov.«

Pojasnil je, da bo pri prekinitvi pogodbe z OCCARjem nastala ekonomska škoda. »Zdi se, da je vlada pripravljena plačati odškodnino v višini 11 vozil Boxer. Torej 11 vozil Boxer bomo brezplačno podarili drugim državam.Slovenija je bila ekonomsko, poslovno in politično mnogo močneje povezana s proizvajalci vozi Boxer, kot je s proizvajalcem Rosomakov. To pomeni, da bo nastala dodatna ekonomska škoda tudi slovenski obrambni industriji, ki je že sedaj za podjetja, ki proizvajajo Boxer vozila, naredila za 50 mio € poslov,« je pojasnil.

Dodal je oceno, da je bila celotna revizija zgolj farsa. »Kot je povedal minister Marjan Šarec, revizija ni ugotovila napak. Prav tako ni mogla ugotoviti nesmotrnosti. Jasno je, da je bila odločitev za prekinitev pogodbe politična in v nasprotju s stroko. Žal lahko tudi tokrat spremljamo, tako kot že leta 2018, politično klecanje pod diktatom Levice. S tem se modernizacija Slovenske vojske zaustavlja,« je še dodal Tonin.