Matej Tonin: Obljubo bom držal in z mesta predsednika državnega zbora odstopil, ko bo prisegla vlada

DELI:
14.08.2018, NSi

Predsednik državnega zbora in predsednik NSi Matej Tonin je danes sporočil, da bo z mesta predsednika državnega zbora odstopil na dan, ko bo prisegla nova vlada.

Tonin je uvodoma spomnil na svoje besede ob imenovanju na mesto predsednika DZ, ko je dejal, da bo odstopil, ko bo nova koalicija znana in bo oblikovana nova vlada. Zato je poudaril, da bo dano obljubo držal in bo z mesta predsednika državnega zbora odstopil na dan, ko bo prisegla nova vlada. V dokaz je pokazal že podpisano odstopno izjavo.

»Obljubo bom držal. Z mesta predsednika državnega zbora bom odstopil na dan izvolitve nove vlade, zato sem danes že spisal odstopno izjavo, ki je podpisana. Na dan izvolitve vladne ekipe zgolj vpišem datum in jo formalno vložim v sistem. Tako bosta vladna ekipa in novi predsednik državnega zbora izvoljena na isti dan in na isti seji. Pri meni beseda velja, verjamem, da tudi pri koaliciji,« je povedal Matej Tonin.

Dodal je, da za zdaj s strani koalicije ni bil obveščen, da dogovor sklenjen 22. junija ne bi držal. “Če si bodo kakorkoli premislili, potem si bom jaz zelo dobro zapomnil, da v tej koaliciji dogovor ne drži niti dva meseca. Vsekakor se pa morebitni razrešitvi ne bom upiral,” je še dejal.

Dokler pa Matej Tonin še ostaja predsednik državnega zbora, namerava postoriti še nekaj ključnih stvari. Izpostavil je oblikovanje komisij in odborov ter dogovor o izvolitvi podpredsednikov državnega zbora. “V življenje želim spraviti še nekaj administrativno-tehničnih aktov in sklepov, ki smo jih v teh dveh mesecih pripravili z ekipo državnega zbora in jih uskladili z vodji poslanskih skupin. Opraviti pa želim še nekatere dogovorjene obveznosti na Blejskem strateškem forumu,” je še dodal Tonin.

Vsem poslancem SDS, LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB, DeSUS in SNS,  ki so zanj glasovali 22. junija, se je še enkrat zahvalil za podporo.

Predsednik NSi je na novinarski konferenci izpostavil tudi stališče, da je Levica zaradi svojega dogovora s Šarčevo koalicijo, koalicijska in ne opozicijska stranka, zato pričakuje, da ne bo jeziček na tehtnici v komisijah, kjer ima večino opozicija.

Novinarska konferenca predsednika Mateja Tonina.

Objavil/a NSi dne Torek, 14. avgust 2018