MATEJ TONIN: OBLIKOVATI MORAMO BOLJ PRAVIČEN PLAČNI SISTEM

DELI:
14.02.2022, NSi

»V preteklih 10-ih, 15-ih letih se je razletel in niti ni več pomembno kakšen plačni razred imaš, ampak je pomembnejše kakšni so dodatki. Zato menim, da je rešitev v oblikovanju novih plačnih sistemov,» je v oddaji Politično dejal Matej Tonin.

Probleme je treba iskati v preteklih mesecih in sicer, ko je bil zaradi covida naš zdravstveni sistem na robu zmogljivosti in takrat smo se odločili, da povišamo plače medicinskim sestram,« je uvodoma povedal predsednik NSi in dodal: »Enotni plačni sistem je praktično mrtev. V preteklih 10-ih, 15-ih letih se je razletel in niti ni več pomembno kakšen plačni razred imaš, ampak je pomembnejše kakšni so dodatki. Zato menim, da je rešitev v oblikovanju novih plačnih sistemov.« Poudaril je tudi, da je pomembno, da se oblikuje pravičen plačilni sistem, ki bo omogočal nagrajevanje najbolj produktivnih tudi v javnem sektorju.

V pogovoru pa so se dotaknili tudi razsodbe ustavnega sodišča o protiustavnosti nekaterih strank. »To je stvar ustavnega sodišča. V Novi Sloveniji trdimo, da je program Levice škodljiv za Slovenijo, zlasti tisti deli, ki govorijo o nacionalizaciji, torej o omejevanju svobodne gospodarske pobude. Premoženje ljudi je lahko ogroženo in zato se mi zdi tovrstno početje izjemno nevarno za slovensko gospodarstvo. Nekateri slovenski gospodarstveniki že sedaj razmišljajo o tem, da bi podjetja preselili, drugi pa niti ne razmišljajo, da bi prišli k nam zaradi tovrstnega programa, kar je za naš napredek in blaginjo zelo slabo,« je dodal predsednik Tonin.

Matej Tonin se je dotaknil tudi priprav na prihajajoče volitve. »Treba je zelo jasno povedati, da ni pomembna zmaga. Pomembna je koalicija. Sama zmaga na volitvah še nič ne reši. Nova Slovenija se je v tej vladi izkazala z učinkovito ministrsko ekipo in mislim, da lahko upravičeno pričakujemo dober rezultat. Zagotovo pa k našemu uspehu pripomore tudi dobra terenska mreža,« je pojasnil Tonin.