MATEJ TONIN OB STOTIH DNEVIH VLADE: TUDI NAPREJ BOMO DELALI POŠTENO, ZAVZETO IN ENERGIČNO

DELI:
19.06.2020, NSi

»Rezultati, ki jih je ta vlada v prvih stotih dneh naredila so dobri. Smo zgodba o uspehu v svetovnem merilu. Po uspešnosti zoperstavljanja epidemiji koronavirusa smo v samem svetovnem vrhu. Sprejeli smo potrebne ukrepe, med ljudi razdelili ogromno denarja,« je na novinarski konferenci dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Prioriteta: Zagotoviti normalno življenje in zagnati investicije

V prihodnjih dneh vlado čaka soočenje s pljuskom drugega vala okužb. Matej Tonin je poudaril, da želi vlada pri tem ravnati previdno in natančno ter izbruhe zajeziti lokalno. Ključen cilj vlade v naslednjih mesecih pa je zagotoviti normalno življenje.

»To razumemo na način, da lahko ljudje hodijo na delo in v šole. Čimprej moramo zagnati tudi gospodarstvo. Potrebujemo poseben zakon, ki bi odpravljal birokratske ovire in pospeševal ključne investicijske projekte, ki imajo že zagotovljeno finančno konstrukcijo. Pomemben segment pa je tudi poenostavitev delo od doma, saj se je izkazalo, da delo od doma prinaša številne prednosti. Želimo pa tudi narediti vse, da se bo delo v Sloveniji spet splačalo,« je dejal predsednik NSi.

Potrebujemo institucije, ki bodo zares reševale demografske probleme

Glede demografskega sklada in urad je dejal, da upa, da bi institucije imeli do septembra. »Za NSi je pri nacionalnem demografskem skladu pomembno to, da se vse premoženje združi pod eno streho in da nacionalni demografski sklad ne predstavlja zgolj institucijo, ki skrbi samo za starejše in za pokojnine, ampak skrbi tudi za večjo rodnost in za vračanje visoko kvalificiranih Slovencev iz tujine nazaj v domovino,« je pojasnil in dodal, da si v NSi tudi ne želimo, da bi bil demografski urad le urad za promocijo demografskih vprašanj, saj tega ne potrebujemo. »Potrebujemo namreč institucijo, ki bo resno skrbela za reševanje vseh demografskih vprašanj. Pristojnosti morajo biti zelo jasno zapisane in nato tudi izvajane. Ne želimo, da bo direktor demografskega urada tisti, ki bo govoril, kaj se mora spremeniti, minister za socialo pa tisti, ki bi to moral izvajati,« je izpostavil Matej Tonin.

Članstvo zadovoljno z delom ministrske ekipe NSi

Potrdil je tudi, da so člani NSi zadovoljni z delom vlade in delom ministrov NSi. »Tudi naprej bomo delali pošteno, zavzeto in energično. Ministrska ekipa NSi se je v teh stotih dneh izkazala, še posebej je presenečenje minister Janez Cigler Kralj. Verjamem, da bodo to dobro delo na dolgi rok nagradili tudi volivci,« je še dejal predsednik NSi.