Matej Tonin ob predstavitvi dr. Francija Demšarja: Evropska lista NSi daje ljudem možnost široke izbire

DELI:
01.04.2019, NSi

»Evropska lista NSi daje ljudem možnost široke izbire in bo zagotovo pravi izbor za tiste, ki si želijo krepitve slovenske identitete v Evropi in močne Evrope v svetu,« je ob predstavitvi še zadnjega izmed kandidatov NSi za evropske volitve dr. Francija Demšarja dejal Matej Tonin. Pojasnil je, da NSi ljudem ponuja izkušeno, kompetentno in energično ekipo, ki bo znala Slovenijo dobro zastopati v Evropi.

Predsednik NSi je pojasnil, da kandidatke in kandidati na evropski listi NSi poosebljajo tudi programske usmeritve stranke, pri čemer zasledujejo tri osnovne cilje:

1. Evropa mora ostati prostor svobode, kjer državljani uresničijo svoje talente in kjer poteka, prost pretok dobrin, storitev, kapitala in oseb.

2. Evropa mora postati varna, pri čemer je ključno učinkovito varovanje zunanje meje in ohranjanje evropskega načina življenja.

3. Evropa mora postati boljša in močnejša, nujna je zlasti debirokratizacija, ki je nujna osnova, če EU želi postati globalni igralec.

dr. Demšar: Politika NSi želi v svoje delovanje vključiti strokovnjake

Dr. Franci Demšar je izrazil zadovoljstvo nad povabilom na listo kandidatov NSi in poudaril, da ceni, da je bil k kandidaturi povabljen kot predstavnik civilne družbe. »Politika NSi kaže veliko zanimanje za to, da bi v svoje delovanje vključila strokovnjake in njihovo znanje,« je dejal dr. Demšar in poudaril, da si želi dvigniti zaupanje v demokracijo. Pojasnil je, da delovanje evropskih poslancev razume predvsem v zagovarjanju interesov Slovenije in njenih državljanov ter izpostavil problem različne razvitosti med članicami EU, ki bi jo bilo potrebno zmanjšati. »Če Slovenija ne bo razvita, potem nam bo znanje še naprej odtekalo v tujino,« je še dodal kandidat NSi za evropske volitve.

dr. Franci Demšar strokovnjak tako v Sloveniji kot tujini

Dr. Franci Demšar ima za seboj bogato profesionalno kariero, v kateri je bil med drugim raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, direktor v javnem sektorju (10 let direktor ARRS in zdaj NAKVIS) in državni sekretar ter minister za obrambo.

Svoje delo je opravljal tudi na mednarodni ravni. Tako je delal 2 leti v ZDA kot raziskovalec, bil direktor ARRS in podpredsednik Evropske znanstvene fundacije, opravljal pa je tudi mandat veleposlanika Slovenije v Ruski federaciji in državah srednje Azije.