Matej Tonin ob novem programu: Zanima me prihodnost in odgovori na izzive, ki so pred nami

DELI:
17.02.2018, NSi

Novi vodja NSi Matej Tonin je v svojem govoru ob predstavitvi volilnega programa poudaril, da ga zanima prihodnost in odgovori na izzive, ki jih ta prinaša.  Kot glavne prioritete programa je izpostavil uresničitev bolj pravične domovine, zagotovitev višjih plač za vse zaposlene in uvedbo sodobnega zdravstvenega sistema, ki bo vsem omogočil hitro zdravljenje.

ZDAJ JE ČAS!

V uvodnem nagovoru je poudaril, da NSi zanima prihodnost. “Zakaj smo danes tu? Zaradi prihodnosti! Zaradi upanja! Zaradi Slovenije! Zaradi naših otrok! Vedno poudarjam, da me zanima prihodnost. Zanima me, kako bodo živele generacije naših otrok. Kako bomo uredili Slovenijo danes, bo pomembno vplivalo na to, kakšno državo jim bomo predali v upravljanje. Politične odločitve sedanjosti poleg nas zaznamujejo tudi prihodnost, pa če to hočemo ali ne,” je dejal uvodoma.

Slovenska politika se po njegovi oceni osredotoča na nebistvene stvari, ali otrobe. “Poudarjajo in iščejo se razlike. A nedavni neformalni pogovori z vodji strank so pokazali, da je mogoče poiskati ogromno pozitivnih skupnih točk. Veseli me, da jih imamo,” je pojasnil.

Dodal je, da si je treba postaviti merljive cilje. “V NSi si želimo, da bi se Slovenija uvrstila med 15 najboljših držav po kakovosti življenja. Po meritvah je trenutno na 36. mestu, kar pomeni, da nas čaka še precej dela,” je dejal.

Imamo rešitve za ključne izzive države

Poudaril je, da NSi ni neoliberalna stranka, pač pa stranka krščanskih demokratov, ki zagovarjajo socialno tržno gospodarstvo. To pa temelji na svobodi, pravičnosti in varnosti.

Med ključnimi izzivi Slovenije je izpostavil staranje prebivalstva, visok javni dolg in okorno poslovno okolje. NSi ima po njegovih besedah odgovore na te izzive.

“Je pravično, da ljudje pošteno delajo, garajo, ves mesec in potem ne zaslužijo niti minimalne plače? Je pravično, da je pri nas vedno več revnih zaposlenih, ki kljub poštenemu delu potrebujejo pomoč Karitasa in Rdečega križa? Tem ljudem je odvzeto človekovo dostojanstvo. Ti ljudje so tiha večina, ki do danes ni imela možnosti spregovoriti. Te ljudi so mnogi zlorabljali za dosego svojih političnih in drugih ciljev, ko žarometi in kamere ugasnejo, pa jih vsi pozabijo,” je bil jasen Matej Tonin.

Dodal je, da smo še vedno prebogata država, da bi moralo svojci zbirati plastične zamaške za hudo bolne, ki potrebujejo zdravljenje v tujini. Zato je potrebno narediti red v zdravstvu.

Za vas smo tu!

Mislim, da ne pretiravam, če rečem, da je ena največjih katastrof Slovenije, da nam srednji sloj izginja! Mladi, ustvarjalni, inteligentni ljudje se raje odločijo za kariero in življenje v tujini. Čeprav jih srce vleče domov. Življenje pa jih odnese tja, kjer čutijo več upanja. In tem ljudem sporočam: za vas smo tu! Nova Slovenija je vaš glas! Skupaj vrnimo Sloveniji upanje!” je zatrdil Matej Tonin.

Tem ljudem so namenjene rešitve, ki jih ponujamo v Novi Sloveniji. V celoti si jih lahko preberete TUKAJ.

Za konec je Matej Tonin povabil k sodelovanju vse, ki želijo Sloveniji dobro. “Dragi prijatelji, če tudi vi verjamete v naš program in v naše ljudi, vas vabim, da se mi pridružite na poti v prihodnost. Pot ne bo lahka. Vendar, kdor pozna pravo smer ve, da bo prišel na cilj. Zdaj je čas!” je še dejal Matej Tonin.