MATEJ TONIN OB DNEVU SUVERENOSTI: SLOVENIJA JE NA PREHOJENO POT LAHKO UPRAVIČENO PONOSNA

DELI:
25.10.2021, NSi

Predsednik NSi, podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin je na proslavi ob dnevu suverenosti v Kopru dejal, da je bila odločitev za samostojno državo pred 30 leti pravilna, na prehojeno pot pa da smo lahko upravičeno ponosni.

Na državni proslavi v Kopru se je kot slavnostni govornik dotaknil tudi aktualnega stanja v slovenski družbi. »Ton javne debate v slovenskem političnem prostoru je zastrupljen in zdi se, da govorimo drug mimo drugega. Za umiritev strasti moramo vsi stopiti korak nazaj. Vsi skupaj lahko začnemo s tem, da naše objave na socialnih omrežjih dvakrat premislimo preden jih objavimo. Ostra in žal prevečkrat žaljiva komunikacija prek socialnih omrežij nas ovira pri skupnih prizadevanjih v realnem življenju,« je opozoril Tonin.

Številne odprte rane in bolečino ljudi je po njegovem mnenju pokazal tudi spopad z epidemijo koronavirusa: »Priča smo še nikoli videnemu nezaupanju: ne le v odločitve politike, ampak tudi stroke, znanstvenikov, celo zdravnikov. Za svoje lastno zdravje in prihodnost naših otrok bomo naredili največ, če bomo zaupali znanosti. Ne bi smeli ostati gluhi ob opozorilih stroke, da koristi cepljenja še vedno izrazito odtehtajo tveganja.«

Po mnenju Mateja Tonina danes bolj kot kadar koli prej potrebujemo minimalni politični konsenz vsaj pri treh stvareh – v boju z epidemijo, pri nadaljnjem gospodarskem okrevanju in pri dokončanju predsedovanja Svetu EU. »To bi morali biti trije skupni nacionalni projekti do volitev, kjer ne bi smelo biti opozicije in koalicije, ampak zgolj Slovenija,« je dejal.

Svoj govor je zaključil optimistično in izrazil zaupanje v to, da lahko Slovenjo uvrstimo na zemljevid najbolj razvitih držav sveta: »Verjamem v naše neverjetne potenciale. Čeprav smo različni, bomo tudi v prihodnosti živeli v isti državi. Namesto, da delujemo drug proti drugemu, delujmo skupaj za Slovenijo. Osredotočimo se na stvari, ki nas povezujejo. Veselimo se uspehov drug drugega. Povezani namreč lahko storimo neverjetne reči. Bog živi Slovenijo!«

Celoten govor Mateja Tonina si lahko preberete TUKAJ.