MATEJ TONIN OB DNEVU SPOMINA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMOV: ZARADI ZAMER IZ PRETEKLOSTI NE SMEMO OGROZITI NAŠE PRIHODNOSTI

DELI:
23.08.2021, NSi

Objavljamo poslanico predsednika NSi Mateja Tonin ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov:

Danes obeležujemo evropski dan spomina na žrtve totalitarnih režimov. Pred desetletjem je Evropski parlament izglasoval »Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu« in 23. avgust razglasil za vseevropski dan spomina na njihove žrtve. Izbran je bil datum, ko sta se diktatorja Adolf Hitler in Josip Stalin dogovorila, kako si bosta razdelila vzhod Evrope. Sklenjen je bil sporazum Ribbentrop-Molotov.

Na ta dan se spominjamo milijonov ljudi, ki so v Evropi in po svetu trpeli ali pa so bili žrtve krutih totalitarnih režimov prejšnjega stoletja – nacizma, fašizma in komunizma. Boj zoper ponovni vzpon totalitarnih režimov, zaščito preganjanih in dostojanstvo vseh mrtvih je naša naloga vsak dan. Tega ne moremo opraviti »na zalogo«.
V Sloveniji se zdi, da spravo dosegamo zelo počasi, saj je teža grozot zgodovine še vedno izjemno velika. Nova Slovenija je z vložitvijo Zakona o dostojnem pokopu v preteklosti dosegla, da vsem mrtvim priznavamo osnovno civilizacijsko pravico – pravico do dostojnega pokopa, groba in spomina. Zdi se, da v Sloveniji nimamo problemov z obsodbo nacističnih in fašističnih totalitarizmov, več težav pa imamo s priznavanjem grozot in trpljenja, ki jih je povzročil komunizem. Še več … režime, ki so bili znani po sistematičnemu kršenju človekovih pravic in so implodirali sami vase, ker so temeljili na zgrešenih ekonomskih in gospodarskih konceptih, se danes želi postavljati za zgled. Njihove nedelujoče rešitve pa ponovno uvajati v slovensko gospodarstvo, politiko in javni prostor.
Demokratične države z delujočimi inštitucijami, ki varujejo človekove pravice in temeljijo na svobodnem socialno-tržnem gospodarstvu so garant, da grozote totalitarnih režimov v Evropi ne bodo več vzklile. Omogočiti moramo, da se zgodovina osvetli z vseh zornih kotov.
Zaradi zamer iz preteklosti in drugačnih pogledov na zgodovino pa ne smemo ogroziti naše prihodnosti. Razdeljeni smo vedno izgubljali, povezani pa zmagovali. Preteklost je stvar spomina, prihodnost pa stvar odločitve. Stopimo na stran prihodnosti!