Matej Tonin ob dnevu državnosti: Samostojne Slovenije ne bi bilo brez vizije, sodelovanja in pogumnih državotvornih dejanj

DELI:
24.06.2018, NSi

Objavljamo poslanico, ki jo je ob dnevu državnosti zapisal predsednik NSi in predsednik državnega zbora Matej Tonin.

Spoštovane državljanke in državljani, Slovenke in Slovenci,

od trenutka, ko je Slovenija razglasila svojo samostojnost, je minilo že sedemindvajset let. Praznovanje rojstnega dne naše domovine je gotovo priložnost, da se še posebej spomnimo, kako dolgotrajna in naporna je bila naša osamosvojitvena pot. Samostojne slovenske države ne bi bilo brez vizije, skupnih prizadevanj, sodelovanja, sklepanja kompromisov in izredno pogumnih državotvornih dejanj. In morda je danes to najbolj pomembno in dragoceno sporočilo, ki lahko navdihuje, povezuje in opogumlja tako današnje kot prihodnje generacije.

Zapleteno politično ter družbeno dogajanje v Evropski uniji in v svetu nam ne dopušča, da bi Slovenci lahko odpravljali le pretekle napake in se ukvarjali le z lastnimi problemi. Skoraj vsakodnevno smo soočeni z novimi mednarodnimi situacijami in izzivi, ki terjajo ustrezne odgovore. Čas je, da se zavemo moči medsebojnega sodelovanja in jo v dobrobit Slovenije in njenih ljudi ponovno udejanjimo. Naj bo naš pogled zato pogumno usmerjen v prihodnost, pa čeprav se morda ta zdi negotova in zapletena.

Naš skupni cilj mora biti Slovenija, v kateri bomo lahko vsi svobodno živeli in uresničevali svoje talente. V takšni državi ne sme biti prostora za izključevanje in sovraštvo. Namesto tega potrebujemo predvsem več optimizma, samozavesti, dialoga in sodelovanja za skupno dobro.

Naj bo praznik ob dnevu državnosti ljubeč poklon naši domovini in tudi izraz sposobnosti našega medsebojnega sodelovanja, ki nam je utrlo pot v samostojnost.

Vse najboljše, Slovenija!

Matej Tonin, predsednik Državnega zbora RS

Celoten nagovor predsednika državnega zbora Mateja Tonina na slavnostni seji državnega zbora si lahko preberete TUKAJ.

Posnetek slavnostne seje državnega zbora pa si lahko ogledate TUKAJ.