MATEJ TONIN: POLITIKO RUŠENJA MORA NADOMESTITI POLITIKA BOLJŠIH ALTERNATIV

DELI:
07.03.2023, NSi

»Živimo v zahtevnih časih, polnih izzivov in preizkušenj. Prav zato ljudje upravičeno od politike upravičeno pričakujejo, da bo gradila boljšo Slovenijo. Pričakujejo konkretna dejanja, ne besed ali napovedi. Imamo vlado, ki ji v desetih mesecih ni uspelo narediti resnih premikov na bolje. Celo več. Na številnih področjih so se razmere še dodatno poslabšale. Spremljali smo lahko vsesplošni revanšizem in anti reforme. Neučinkovita vlada opoziciji daje potuho in občutek, da je zgolj s kritizerstvom mogoče spremeniti razmere. Opozicija se mora potruditi in ponuditi alternativne predloge,« je uvodoma na novinarski konferenci dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Pojasnil je, da zgolj kritika in rušenje ne bosta dovolj, če želi desna sredina vzpostaviti resno alternativo, ki bi ji ljudje zaupali. »Od resne opozicije ljudje pričakuje več. Predvsem mora ponuditi rešitve in alternativne predloge, s katerimi jasno pokaže na neučinkovitost in nesposobnost aktualne vlade. Prav zato se bo NSi v soboto zbrala na programski konferenci, kjer bomo ponudili rešitve za razpadajoče zdravstvo,« je pojasnil Tonin.

NSi želi graditi na politiki ZA

Predsednik NSi je opozoril, da potenciranje razlik v naši družbi ne bo rešilo Slovenije. Razmere se bodo dodatno poslabšale in zaostrile. »Vedno, ko smo gradili na razlikah, smo zaostajali. Ko smo gradili na skupnih imenovalcih, pa smo dosegli velike stvari. Pri vsaki interpelaciji gradimo na politiki proti. Nova Slovenija želi graditi na politiki ZA. NSi je stranka, ki gradi in ne ruši. Ne zanimajo nas konflikti, ampak rešitve,« je bil odločen Tonin.

Politiko rušenja mora nadomestiti politika boljših alternativ

Tonin je pojasnil, da mora odgovorna opozicija ponuditi boljše rešitve, ne zgolj kritizirati vlade. »Politiko rušenja mora nadomestiti politika boljših alternativ. Politiko PROTI mora nadomestiti politika ZA,« je še dodal.

Dejal je tudi, da je bil po neuspešni vložitvi interpelacije zoper ministrico Asto Vrečko v NSi opravljen ponoven premislek. »Pobudo proti, ki jo je predstavljala interpelacija, smo preoblikovali v pobudo ZA. Pripravili smo štiri priporočila Vladi RS, ki jih bo obravnaval DZ. Tako vladi predlagamo, da vzpostavi samostojni muzej slovenske osamosvojitve. Poleg tega predlagamo tudi prenovitev učnih načrtov, da bi učenci in dijaki v šolah o procesu osamosvajanja Slovenije izvedeli več. In da bi se tudi učitelji o tem pomembnem obdobju še dodatno izobrazili.«

NSi bo v prihodnjih mesecih predstavila nove vsebinske pobude

Napovedal je še, da bo NSi v prihodnjih mesecih predstavila dodatne pobude, kako izboljšati slovensko poslovno okolje in razbremeniti plače, da bi se delo splačalo. Prav tako je napovedal, da bo NSi dejavna pri usklajevanju ustavnih sprememb.