Matej Tonin: NSi zaradi primera Trifunović in Popov zahteva nujno sejo odbora za pravosodje

DELITE TA
PRISPEVEK
13.11.2015, NSi

NK_MatejTonin_nov_2015“NSi je vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za pravosodje v zadevi razsodbe zoper generala Vlada Trifunovića in polkovnika Berislava Popova. Zdi se nam, da gre za tako hudo kršitev načela pravičnosti, da ne moremo ostati tiho. Prepričani smo, da so vse veje oblasti v Sloveniji dolžne storiti vse, kar je v njihovi moči, da bo pravici zadoščeno. Gre za Slovenijo in odnos do osamosvojitve in za odnos do žrtev, ki so dala svoja življenja za Slovenijo,” je na novinarski konferenci dejal vodja PS NSi mag. Matej Tonin.

“Težko je razumeti, da ni bilo dovolj dokazov za obsodbo obeh posameznikov, saj obstaja dovolj slikovnega gradiva. Obstajajo dokazi, da je bila v Gornji Radgoni tedaj uporabljena prekomerna sila. Da so se uničevali objekti iz objestnosti, in da je šlo za primere kriminalnih dejanj, ropanj in odtujitve lastnine. Vse to bi bilo v normalni državi dovolj, da se posameznike obsodi in pravično kaznuje,” je še poudaril Matej Tonin.

Nekdanji generalmajor JLA Vlado Trifunović, poveljnik 32. korpusa v Varaždinu, in nekdanji polkovnik JLA Berislav Popov, ki je med 27. junijem in 3. julijem 1991 vodil 32. motorizirano brigado do Gornje Radgone, sta bila namreč kot odgovorni vojaški osebi obtožena, ker naj bi v oboroženem spopadu med SFRJ in Republiko Slovenijo delovala v nasprotju s pravili mednarodnega in vojnega prava, ker nista zaščitila civilnega prebivalstva in objektov, zaradi česar sta umrla dva civilista, povzročena pa je bila tudi velika materialna škoda.

Mariborsko višje sodišče je v začetku julija lani potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je okrožno sodišče leta 2013 izreklo za Trifunovića. Za soobtoženega, nekdanjega polkovnika JLA Berislava Popova je višje sodišče razveljavilo prvostopenjsko obsodilno sodbo in jo vrnilo na prvo stopnjo. Murskosoboško sodišče je 22. oktobra v ponovnem sojenju Popovu izdalo zavrnilno sodbo. Tožilstvo je sicer tik pred koncem sojenja umaknilo obtožbe.

“Ne skrivam, da želimo z nujno sejo vršiti pritisk, ampak vse v okviru ustave in zakonodaje. V predlaganih sklepih se zavzemamo zgolj za tiste oblike nadzora in pobud, ki jih obstoječa zakonodaja dopušča, da se v tem primeru zagotovi načelo pravičnosti. V sodstvu je načelo pravičnosti eno od temeljnih postulatov. V tem primeru se na več kilometrov vidi, da to načelo pravičnosti ni bilo upoštevano. Zato trdim, da je upravičen pritisk zakonodajne veje oblasti na sodno vejo oblasti, seveda pa vse v okviru zakonodaje in ustave,” je še dejal vodja PS NSi mag. Matej Tonin.

Celotno zahtevo NSi za sklic nujne seje odbora za pravosodje si lahko preberete TUKAJ.