MATEJ TONIN: NSi JE PRIPRAVLJENA PRISPEVATI PODPISE ZA PREISKOVALNO KOMISIJO O DOMNEVNO UKRADENIH OTROCIH

DELI:
18.04.2024, NSi

»V preteklih mesecih se je na NSi obrnilo kar nekaj ljudi, ki izhajajo iz družin, ki trdijo, da so jim bili v 80. letih ukradeni otroci. Kot se zdi na podlagi predstavljenih dokazov, je šlo za organizirano kriminalno združbo v časih bivše Jugoslavije, ki je sodelovala s porodnišnicami, uradnimi oblastmi in celo obveščevalnimi službami, ki so sistematično vzpostavljali sistem, da so se otroci ob rojstvu ukradli,« je uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Kot je pojasnil, je šlo predvsem za matere, ki so imele že več otrok, pri tretjem ali četrtem otroku pa se je zgodilo, da je otrok nepojasnjene smrti umrl po porodu. »Skupno vsem tem materam je, da svojih otrok nikoli videle v živo. Prav tako nikoli ni bilo zelo natančno pojasnjeno, kaj se je z njimi zgodilo. Stvarem je potrebno priti do dna. Opisani primeri pa niso zgolj slovenska specifika, ampak imamo podobne primere na področju celotne Jugoslavije. Prišel pa je čas, da se preiskovanja teh dogodkov intenzivno lotimo tudi v Sloveniji,« je dejal Tonin.

Velik problem pri začetkih preiskav je pridobivanje dokumentacije. »Uradne institucije zdajšnje Republike Slovenije so bile zelo zadržane pri predaji dokumentacije. S to preiskovalno komisijo želimo pomagati družinam, ki so se znašle v stiski, in želijo priti resnici do dna,« je poudaril predsednik NSi in dodal:

»V NSi smo se zato odločili, da prispevamo 8 naših podpisov za oblikovanje parlamentarne preiskovalne komisije, poslanec Aleksander Reberšek pa je omenjeno komisijo pripravljen voditi. Želimo pomagati pri pridobivanju dokumentacije in predvsem pri razčiščevanju te zgodbe,« je zaključil Tonin.