MATEJ TONIN: NSI BO TUDI V PRIHODNJE STRANKA DIALOGA

DELI:
26.05.2020, NSi

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je v oddaji 24 ur zvečer poudaril, da bo NSi tudi v prihodnje stremela k rešitvam in ne k konfliktom. Komentiral pa je tudi domnevni incident na zahodni meji ter poudaril, da na tisti lokaciji slovenskih vojakov ni bilo.

»V Slovenski vojski so opravili intenzivno preiskavo dogodka, se pogovorili z vsemi pripadniki, ki so patruljirali na zahodni meji na ta določen dan in ugotovili, da na tisti dan, na tisti lokaciji slovenskih vojakov ni bilo. Zato gre najverjetneje za lažno novico. Jaz mislim, da je to najverjetnejša možnost. Obstaja pa tudi ta, da se je kdo pretvarjal, da je slovenski vojak,« je v oddaji 24 ur zvečer o domnevnem incidentu na zahodni meji dejal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Dodal je, da so varde vse bolj predrzne in delujejo na nesprejemljiv način. »Jasno je, da ima v vseh demokratičnih državah zgolj država monopol nad represivnimi organi in nihče drug. Da ustavimo to nesprejemljivo delovanje vard, bo potrebno sprejeti ustrezno zakonodajo. Verjamem, da bomo našli skupen jezik v koaliciji in opoziciji ter da ta problem na ustrezen način tudi rešimo,« je pojasnil obrambni minister.

Dodal je, da je zanj bistveno to, da je vojska ravnala profesionalno in da vojske pri tem incidentu ni bilo.

Spregovoril je tudi o zakonu o obrambi, kjer ministrstvo želi predvsem izboljšati status vojaka. »Zavedam se, da je najboljši vojak zadovoljen vojak in s temi spremembi zakona o obrambi predvsem želimo, da poskrbimo za njihovo socialno varnost, tudi po dopolnjenem 45. letu,« je v oddaji dejal obrambni minister.

Ob koncu oddaje je spregovoril še o tem, kaj so člani NSi sprejeli na izvršilnem odboru. »Naši člani so z delom te vlade zadovoljni, saj nam je v prvem paketu predvsem uspelo zagotoviti denar ljudem za preživetje, v drugem paketu za likvidnost podjetij in gospodarstva, tretji paket pa predvsem prinaša ukrepe, da bo lahko gospodarstvo živelo s koronavirusom. Za naprej je bilo pa sporočilo naših članov zelo jasno – želijo, da stranka deluje na dialogu in ne na konfliktu. Tako bo tudi v prihodnosti Nova Slovenija stremela predvsem k reševanju problemov, ne k ustvarjanju,« je še dejal predsednik NSi.