MATEJ TONIN: NE PREPUSTIMO SE NEGOTOVOSTI, KI NAS OBKROŽA!

DELI:
09.04.2020, NSi

»Za nami so eni najtežjih tednov v zgodovini naše države. Epidemija koronavirusa je pokazala, kako soodvisen in ranljiv je naš svet. Stvari, ki so se še nekaj tednov nazaj zdele nepredstavljive, so danes realnost. Številni naši sodržavljani so bili zaradi epidemije prisiljeni ostati doma, čakajo na delo, v bolnišnicah in domovih za ostarele pa imamo težke situacije, ki jih rešujemo po najboljših močeh,« je na novinarski konferenci dejal predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin.

Ne pozabimo, ko je noč najtemnejša, je jutro najbližje

Na novinarski konferenci predsednik NSi ni žel govoriti o različnih ukrepih vlade, številu novookuženih. »Zato je moje sporočilo naslednje: Ne prepustimo se negotovosti, ki nas obkroža! Ne pozabimo, da ko je noč najtemnejša, je jutro najbližje. Če kaj, se v Sloveniji vedno lahko zanesemo sami nase, na naše ljudi, naše sodržavljane,« je dejal Matej Tonin in poudaril, da je bilo podobno tudi pred tridesetimi leti, ko smo živeli v zelo negotovih časih, pa znali stopiti skupaj, ko je bilo potrebno. »Ljudje so po dolgih letih molka na cvetno nedeljo stopili v prve vrste in na prvih demokratičnih volitvah povedali, da si želijo demokracije, ki je kasneje pripeljala do samostojne države,« je še dejal.

S trdim delom in kančkom sreče, smo bili vedno na strani zmagovalcev – in sam verjame, da bo tako tudi tokrat. »Pri spoštovanju ukrepov smo eni izmed najbolj doslednih v evropskem merilu in zato si vsi skupaj in vsak posebej zaslužimo en velik HVALA,« je dejal.

Treba bo zagnati tudi gospodarstvo in obuditi javno življenje

V Novi Sloveniji se tega dobro zavedamo, zato bomo predlagali, da se štiri delovne skupine za pripravo drugega paketa protikriznih ukrepov obvezno razširi še s skupino, ki bo pripravila in vodila našo izhodno strategijo. »S splošnimi ukrepi smo zajezili eksponentno širjenje okužbe, zaščitili smo ranljive skupine, poskušamo zagotoviti dovolj zaščitne opreme ter zdravstvenih kapacitet. Na koncu bo treba zagnati gospodarstvo in obuditi javno življenje. Ukrepe pa bo potrebno sproščati preudarno in v soglasju s stroko. Le tako bomo lahko ohranili gospodarstvo, delovna mesta in življenja ljudi vrnili v vsaj približno normalne tirnice,« je poudaril predsednik NSi.

Kriza je lahko čas za premislek

Prepričan je, da lahko ta čas krize izkoristimo za premislek o tem, kako krhko je naše življenje in kaj je tisto, kar v življenju zares šteje. »V preteklih letih smo živeli zelo hitro in pogosto pozabili na svet okrog sebe. Nismo si vzeli časa za prijatelje, za druženje, za svoje najbližje … – tudi jaz nisem pri tem nobena izjema. Zato lahko na to epidemijo gledamo tudi kot na priložnost, da postanemo bolj pozorni do soljudi, da postanemo boljši prijatelji, boljši starši in partnerji, boljši sosedje in znanci. Imamo tudi priložnost, da razvijemo bolj odgovoren odnos do našega okolja in celotnega planeta. Da poglobimo medsebojne odnose in odkrijemo pot do samega sebe,« je dejal Matej Tonin.

Ob koncu je vsem zaželel, da bi kljub sedanji situaciji ohranili zlasti notranji mir in zaupanje v sočloveka. »Vsem voščim blagoslovljene in vesele velikonočne praznike, ki jih preživite v krogu svojih najbližjih. Lepo praznujte,« je že zaželel vsem državljanom Slovenije.