MATEJ TONIN: NE BOMO KUPILI NITI ENEGA TANKA IN NITI ENEGA BOJNEGA HELIKOPTERJA

DELI:
25.11.2020, NSi

V oddaji 24ur je obrambni minister in predsednik NSi poudaril, da vlada daje največji poudarek prav na področje zdravstva in zdravstvene situacije. Zavrnil pa je tudi manipulacije dveh opozicijskih strank, ki na referendum o investicijah v Slovensko vojsko vabita z neresničnimi podatki.

Opozoril je na opozicijski stranki, ki z zavajanjem na plakatih vabita ljudi, da podpišejo zahtevo za referendum. Na plakatih imajo namreč slike tankov in bojnih helikopterjev. »Zato bi rad gospoda Mesca vprašal, koliko takih tankov bomo kupili?« je v oddaji dejal minister za obrambo Matej Tonin.

Poudaril je tudi, da je za zdravstvo namenjenih 35 % proračuna, medtem ko za varnost 1%. »Ne bomo kupili niti enega tanka. Ta zakon predvideva za obrambo in varnost 1 % državnega proračuna. Na vaših plakatih rišete, da bomo kupovali bojne helikopterje. Niti enega bojnega helikopterja ne bomo kupili, ampak helikopterje, ki so dvonamenski, ki pomagajo reševati v gorah, ki sodelujejo v helikopterski nujni medicinski pomoči,« je povedal predsednik NSi in dodal: »Oklepnike pa kupujemo zato, ker naše vojake pošiljamo na različne konce, kjer vzdržujejo mir in tam na naše vojake streljajo, jim zažigajo avtomobile in jih zato potrebujejo za svojo varnost. Odobritev za te oklepnike je sprejela prejšnja vlada, kjer je bila Levica nadkoalicijska stranka.«

Poudaril je tudi, da je za to vlado zdravje prva prioriteta. »V državnem proračunu dajemo največji poudarek prav v zdravstvu in v zdravstveni proračun. In še enkrat vas prosim, povejte kje lahko še dodatno investiramo v zdravstvo in tudi bomo,« je dodal Matej Tonin.