Matej Tonin na taboru NSi: Krščanski demokrati želimo širiti upanje, ne strahu

DELI:
19.05.2019, NSi

»Na teh evropskih volitvah nista edina izbira Orban in Che Guevara, tukaj je Nova Slovenija. Krščanski demokrati želimo graditi, ne uničevati. Širimo upanje, ne strahu. Zanima nas dialog, ne pa konflikt. Zato zaupajmo kandidatkam in kandidatom Nove Slovenije,« je v svojem govoru na evropskem taboru povedal predsednik NSi Matej Tonin in pozval vse, da podprejo evropsko listo NSi.

Naš program bo rešil tudi težave v zdravstvenem sistemu

Poudaril je, da se so se od zadnjega tabora NSi zgodile dvoje volitev; državnozborske in lokalne ter postavili nekaj rekordov, na katere moramo biti v NSi ponosni. »Na državnozborskih volitvah smo za 40% smo izboljšali rezultat v primerjavi z letom 2014. To je pomenilo najboljši rezultat od povratka v DZ,« je povedal.

Spomnil je na to, da je strokovna javnost program NSi pred letom dni spet ocenila kot najboljši. Zagotovil je, da ima NSi rešitve tudi danes, tudi za vse večje težave v slovenskem zdravstvu. »Realizacija našega zdravstvenega programa edina je rešitev. V zdravstvu ni problem denar, problem so način organiziranja in odnosi. V primerjavi z letom 2017 je danes namreč 300 mio EUR več denarja, odpovedi pa daje vse več zdravnikov,« je povedal predsednik NSi in dodal: »NSi si želi za vse dostopno zdravstvo. Želimo si, da lahko sami izberete izvajalca, vaše zdravljenje pa plača zavarovalnica, kjer ste zavarovani.«

NSi ne zanimajo položaji, ampak rezultati

Odgovoril je tudi na to, zakaj NSi ni šla v vlado. »Zato, ker NSi ne zanimajo položaji, ampak rezultati. Ocenili smo, da rezultati niso nikogar pretirano zanimali. V pogajanja smo šli iskreno, izpogajali smo dobro koalicijsko pogodbo za Slovenijo, za vstop v vlado smo imeli jasne vsebinske in tudi politične pogoje.  A Marjan Šarec ni bil pripravljen pristati na naše politične pogoje, zato smo v opoziciji,« je povedal Matej Tonin.

V prispodobi je odgovoril tudi predsedniku vlade, ki Novi Sloveniji večkrat očita, da je imela priložnost iti v koalicijo. »Marjan Šarec se je želel poročiti z lepotico, vendar ji ni bil pripravljen obljubiti zvestobe. Katera pametna ženska bi se poročila z možem, ki ji v naprej pove, da bo občasno skakal čez plot. Zapravil je priložnost za normalno sredinsko vlado, ker se je odločil za vlado s podporo radikalne levice,« je bil jasen predsednik NSi.

Tudi na lokalnih volitvah smo dosegli rekorde

Spomnil je tudi na lokalne volitve, kjer je barve NSi zastopalo 2232 kandidatov nastopili pa smo v 204 občinah, največ v zgodovini NSi. Pri tem pa je NSi dosegla nekaj rekordov. Izvoljenih je bilo 12 županov NSi ter 244 svetnic in svetnikov, kar je v obeh kategorijah največ v zgodovini NSi. »Slovenskim občinam smo dali predane in kompetentne župane, svetnice in svetnike, na katere se občani lahko zanesejo. A Zmaga je šele začetek. Verjamem, da se bodo vsi dokazali s svojim delom,« je povedal.

Od drugih se ločimo po politični kulturi

Ljudi je povabil, da na evropskih volitvah volijo za močno listo NSi. »Sestavili smo najmočnejšo listo doslej, zato ker mislimo resno z našo evropsko prihodnostjo. Od drugih strank se bistveno razlikujemo po politični kulturi: Sposobni smo se pogovarjati z vsemi, pripravljeni smo iskati kompromise v dobrobit države. Ne žalimo, si pa upamo povedati direktno, naše politične sopotnike sodimo po dejanjih, ne po tem s kom se slikajo,« je bil jasen Matej Tonin.

Prepričan je, da je Evropska unija na preizkušnji in da so zato volitve še toliko bolj pomembne. »Na levi strani se krepi utopični socializem, na desni pa netolerantni nacionalizem. Oba nam v primeru zmage obljubljata raj na zemlji. Res? Primer Venezuele je več kot poučen, da ta ekonomski model ne deluje. Nacionalisti za vse krivijo Bruselj. Izstop iz EU naše življenje oteži ne pa olajša vse bolj spoznavajo Britanci. Rešitve niso črno bele, ampak večinoma v vseh barvnih odtenkih. V Novi Sloveniji vemo, da se je za vse dobre stvari potrebno boriti,« je pojasnil predsednik NSi.

Izrazil je prepričanje, da je Evropska unija dobra stvar, saj nam je prinesla mnogo koristi, ki bi jih zares čutili šele, ko jih ne bi bilo več. »Vsekakor pa je še veliko prostora za izboljšave. Evropo je potrebno debirokratizirati in okrepiti nadzor na zunanjih mejah, zato da lahko ohranimo našo kulturo, vero in način življenja,« je povedal.

Nova Slovenija ima najboljšo listo za evropske volitve

Prepričan je, da si Ljudmila Novak s svojim dosedanjim delom enostavno zasluži biti nosilka liste. Jožef Horvat se je dokazal v DZ, ker Evropi želimo ponuditi najboljše. Lojze Peterle je najizkušenejši evropski poslanec in sinonim za EU. Iva Dimic je odločna in energična ženska, ki jih Evropa potrebuje, Mojca Erjavec, je nepoboljšljiva optimistka, ki prinaša veselje v Evropo. Katja Berk Bevc, je na listi zato, ker mladi v NSi vedno dobijo priložnost, dr. Franci Demšar, ker EU in Slovenija potrebujeta razvoj, in dr. Žiga Turk, ker EU in Slovenija potrebujeta dialog.

Politični konkurenci je na očitke, da ima Nova Slovenija na listi dva posojena igralca odvrnil, da nimamo posojenih igralcev. »Naša dva gosta nista posojena, za NSi sta se odločila sama. Tisti, ki govorijo o posojenih igralcih, bi se morali vprašati, zakaj jih tako kvalitetni igralci zapuščajo,« je očitke zavrnil Tonin.

Prihodnjo nedeljo bo NSi najboljša in najbolj varna izbira

Prepričan je, da ima stranka na listi izkušene, prepoznavne kandidate, ki s svojim znanjem in energijo želijo okrepiti slovensko identiteto v Bruslju in pomagati graditi močnejšo Evropo. »Od rezultata teh evropskih volitev bo odvisna smer razvoja EU, zato to niso ene tistih volitev, ko bi nas lahko premamilo lepo vreme ali pa zasedeno parkirišče, da ne bi oddali svojega glasu. Gremo na volitve. Naj bo NSi presenečenje tokratnih volitev,« je bil jasen predsednik NSi.