Matej Tonin na Radiu Ognjišče: Ta koalicija ni pripravljena na resne reforme

DELI:
23.08.2018, NSi

vir: Radio Ognjišče

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je v pogovor za Radio Ognjišče napovedal, da bo ta mandat državnega zbora zahteven že zaradi velikega števila različnih interesov ter zelo verjetnih konfliktov. Zavrnil je tudi vse špekulacije, da je Ljudmila Novak bila 55. glas ob izvolitvi Marjana Šarca za mandatarja.

Matej Tonin po zaključku začasnega vodenja državnega zbora pravi, da je funkcijo opravljal z veseljem. Narava dela v parlamentu mu je bila po sedmih letih v DZ znana. »Najtežje je bilo zagotovo usklajevati vse interese. V parlamentu je namreč 9 poslanskih skupin in še poslanska skupina narodnih skupnosti. Mislim pa, da je bilo postorjenih veliko stvari. Uspeli smo spremeniti zadeve, ki so čakale več kot štiri leta, ker ni bilo politične volje,« je poudaril.

Navedel je, da mu je z ekipo po dolgih letih uspelo spremeniti hišni red v parlamentu, spremenili so tudi pravilnik o mednarodnih dejavnostih DZ, po katerem imajo lahko odbori skupne seje tudi z odbori sosednjih držav. Vzpostavili so bolj pravična razmerja plač poslancev, odpravili so nekatere anomalije pri plačah javnih uslužbencev v DZ in pravilnik glede uporabe poslanskih stanovanj in še mnogo drugih zadev.

Konflikt bo v koaliciji vseskozi prisoten

Na vprašanje zakaj se koalicija Marjana Šarca ni držala dogovora, da predsednik NSi odstopi z mesta predsednika DZ, ko se bo oblikovala vlada, je Matej Tonin povedal, da zato obstaja več razlogov. »Eden je zagotovo ta, da sem zelo jasno povedal, da ima Levica status koalicijske poslanske skupine. Drugi dejavnik pa je bilo bistveno nezaupanje med koalicijskimi partnerji. Zlasti med SD se je pojavil strah, da potem, ko bo izvoljena vlada, bi na volitvah predsednika parlamenta lahko pokazali zobe SD-ju tako v SMC kot v Levici,« je pojasnil Matej Tonin.

Dodal je, da bodo prihodnja štiri leta najverjetneje izgubljena za Slovenijo. »Ta koalicija namreč ni pripravljena na resne reforme. Te pa rabimo zaradi vseh izzivov, ki čakajo Slovenijo: od demografskih trendov, do našega poslovnega okolja, visokega javnega dolga … Za kakršnekoli resne reforme potrebujemo drzne poteze, mislim pa da prav veliko drznih potez v tej konstelaciji ne bo možno vleči prav zaradi tega, ker je v veliki meri odvisna od Levice in tudi SD, ki pa sta zelo nereformno naravnani stranki,« je bil jasen.

Matej Tonin je v oddaji tudi ocenil, da bo ta DZ relativno zahteven, ker je večje število poslanskih skupin, kjer je treba interese med seboj usklajevati. »Konflikt bo najbrž vseskozi prisoten, najprej znotraj koalicije, potem pa še na relaciji opozicija-koalicija,« je povedal predsednik NSi.

Konflikti nas slabijo

Na radiu je pokomentiral tviter napade, ki jih v zadnjem času doživljajo člani NSi na tem družabnem omrežju. »Zadnje čase smo priča pravi tviter vojni, kjer nekateri člani drugih strank napadajo naše člane. Konflikti nas slabijo in dajejo samo veter v jadra levi koaliciji. Celotna desnica bo morala razumeti, da imamo v nekaterih stvareh različna mnenja,« je prepričan Matej Tonin. Zavrnil je tudi vse špekulacije, da je Ljudmila Novak bila 55. glas ob izvolitvi Marjana Šarca za mandatarja. Takšne izjave razume kot destabilizacijo Nove Slovenije.

Celoten pogovor z Matejem Toninom lahko poslušate TUKAJ.