MATEJ TONIN NA PRVEM SOOČENJU: SODITE NAS PO NAŠIH DEJANJIH

DELI:
25.03.2022, NSi

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je bil gost prvega soočenja, kjer je skupaj z gosti spregovoril o aktualnem dogajanju v Ukrajini in Sloveniji.

»Za končanje vojne sta potrebni dve stvari – da še naprej tehnično pomagamo Ukrajincem in da z diplomatskimi sredstvi naredimo vse, da se ta vojna čim prej konča. V Kijev pošiljamo diplomatsko misijo, ki bo tam prisotna tudi zato, da bo intenzivnost napadov na Kijev manjša. Izkušnje namreč kažejo, da prisotnost tuje diplomacije v takšnih primerih vpliva na ravnanje agresorjev,« je uvodoma dejal predsednik Matej Tonin.

Poudaril je, da se je Slovenija za to misijo odločila iz želje po obvarovanju človeških življenj. »Če s tem zavarujemo eno človeško življenje, smo naredili veliko,« je povedal Tonin in dodal: »Dokler je Rusija v siloviti premoči, bodo tolkli po ukrajinskih mestih in nedolžni ljudje bodo umirali. In tukaj se vsaka država vpraša, kaj lahko stori.«

Tonin je dejal, da je zadolženost Slovenije pod povprečjem EU in, da so rezultati Slovenije nadpovprečni. »Ekonomsko-gospodarske sankcije zoper Rusijo so namenjene temu, da se ustavi Putinov vojaški stroj,« je poudaril Matej Tonin.

Ministri NSi je s svojimi ukrepi prisluhnila stiskam ljudem

Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril, da se je vlada vedno zavzemala za boljši položaj slovenskega kmeta. »Vlada je že določila, da se lahko z naročilom do 213.000 evrov izvede nakup hrane pri lokalnih kmetih brez javnega razpisa. Namenjenih je bilo že 30 milijonov evrov za kmete, da odgovori na energetske podražitve. Poleg tega smo izpogajali, da se v prihodnjih petih letih za prestrukturiranje kmetijstva, da bo bolj samooskrbno, nameni 300 milijonov evrov,« je dodal.

NSi je vedno zagovarjala umik države iz gospodarstva. Zato so očitki, ki jih imajo posamezniki nad kadrovski politiki NSi neupravičeni. »Glede energetike in infrastrukture NSi trdi, da morata ostati v državnih rokah. Dars je infrastrukturno podjetje, zato so očitki o kadrovanju na teh področjih neutemeljeni,« je povedal predsednik Tonin.

Na kadrovanje NSi-ja je imelo vpliv samo to, koliko je posameznik sposoben je pojasnil Tonin in dodal: »Sodite nas po naših dejanjih. Ne zanima nas, kakšnega prepričanja je, kakšno izkaznico ima. Za vsa imenovanja, ki sem jih napravil sam, trdno stojim za njimi. «