Matej Tonin na posvetu o pokrajinah: Pokrajine naj krepijo pokrajinsko identiteto, omogočijo razvoj in debirokratizirajo Slovenijo

DELI:
04.11.2019, NSi

vir: tviter predsednika RS

»V NSi podpiramo skladen regionalni razvoj in uvedbo pokrajin, ki lahko k razvoju prispevajo veliko. Vsi naši državljani imajo pravico, da ne glede na to kje živijo, v polnosti razvijejo svoje talente. Zato podpiramo predvsem predloge pokrajin, ki bodo krepile pokrajinsko identiteto, omogočile razvoj in debirokratizirale Slovenijo,« je na posvetu pri predsedniku republike o uvedbi pokrajin povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Dodal je, da se v NSi zavedamo, da bo zelo težko najti soglasje glede števila pokrajin. »Pri številu se je tudi vedno ustavilo, a prepričani smo, da brez pogovorov o tej tematiki konsenza ni mogoče doseči,« je dejal.

Strinjal se je, da je od števila pokrajin odvisna tudi vsebina dela in pristojnosti, ki jih bodo pokrajine imele. »To kar bi lahko bila funkcija petih velikih pokrajin, zagotovo ne more biti funkcija 25 malih pokrajin. To bi bilo dobro premisliti skupaj z izbiro števila pokrajin,« je prepričan predsednik NSi.

Po mnenju NSi bi pokrajine morale ohranjati pokrajinsko identiteto, vključno z dialektom, pokrajine bi tudi same morale svobodno voditi prostorski razvoj. »Brez tega bodo pokrajine na nek način invalidne in z njimi ne bomo dosegli decentralizacijskega učinka. Pokrajine bi morale odločati tudi o porabi svojih naravnih virov, brez vtikanja države. V NSi menimo, da morajo pokrajine imeti samostojne finančne vire, o b tem pa ne smejo biti »odlagališče kadrov za navzgor ali za navzdol«. S tem mislimo, da ne smejo biti odlagališče za kadre, ki jim ni uspelo na državni ali na občinski ravni. Glede na vse povedano v NSi menimo, da bi vsebinske cilje prej dosegli z manjšim številom pokrajin,« je še dejal predsednik NSi.