Matej Tonin na posvetu o podnebni prihodnosti: Za NSi je boj proti podnebnim spremembam zelo pomemben

DELI:
27.06.2019, NSi

»Za NSi je boj proti podnebnim spremembam zelo pomemben. Zame sta pri tem boju ključni dve stvari: globalni pristop in inovacije. Evropa, še bolj pa Slovenija, sta premajhni, da bi lahko naredili bistvene premike v svetu. Zato so še toliko bolj pomembne globalne iniciative. V NSi se bomo močno zavzemali tudi za inovacije, ki bodo našemu planetu pomagale, da bo čistejši in prijaznejši,« je na posvetu o podnebni prihodnosti pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal Matej Tonin.

V svoji razpravi je omenil tudi TEŠ 6, za katerega meni, da je primer neprimernega ravnanja z okoljem. »Če želimo zgraditi zeleno Slovenijo, potem to, da stavimo na TEŠ 6, ni dobra stvar. Sem eden izmed tistih, ki nasprotujem TEŠ6, ker je bil zgrajen na lažnih argumentih in nam bo celotno prihodnost onesnaževal naše ozračje ter ustvarjal izgubo. Ta projekt bi bilo treba smiselno prekvalificirati,« je povedal Matej Tonin.

Poudaril je, da so v 19. stoletju imeli največji problem v prometu s konjskimi vpregami in s konjskimi iztrebki. Ko so se pametne glave dale skupaj, so problem rešili tako, da so iznašli motor z notranjim izgorevanjem. »Tudi danes se ustvarja lažno upanje, ko pravijo, da bodo svet rešili električni avtomobili. Če gre celotna Evropska unija danes na električne avtomobile, se bo izpust CO2 zmanjšal samo za 0,4%. Treba je premisliti ali je histerija z prepovedjo dizelskih avtomobilov res pravilna. Morda bi bilo treba pogledati le, če je dovolj, da tehnologijo, ki poganja motorje z notranjim izgorevanjem, naredimo bolj čisto,« je v premislek ponudil predsednik NSi.

Pojasnil je, da se na drugi strani z različnimi iniciativami omejuje hidroelektrarne. »Mali investitorji vam lahko povedo, kako je misija nemogoče postaviti male hidroelektrarne, ki bi lahko stale na številnih slovenskih potočkih,« je še na eno nesmiselnost pokazal Matej Tonin.