Matej Tonin na kongresu NSi: Krščanski demokrati v središče postavljamo človeka

DELI:
17.11.2019, NSi

V nadaljevanju objavljamo govor predsednika NSi Mateja Tonina iz 13. kongresa Nove Slovenije. Več o kongresu si lahko preberete TUKAJ.

 

Drage članice in člani, poslanke in poslanci, župani, dragi častni člani NSi, vaše ekselence, drugi visoki gostje, dragi prijatelji Nove Slovenije!

Od krščanskih demokratov se je že od nekdaj zahtevalo in pričakovalo nekaj več. Visoka pričakovanja so izklesala stranko z močnim programom in kompetentnimi ljudmi, na katere se lahko zanesete.

»Padec berlinskega zidu je del nasmeha zgodovine« je ob nedavni obletnici padca Berlinskega zidu dejal Lojze Peterle. Hvala Bogu so krščanski demokrati razumeli nasmeh zgodovine in ga uporabili na poti v samostojno Slovenijo. Lojzetu Peterletu bomo krščanski demokrati vedno hvaležni za njegov doprinos k samostojni in demokratični Sloveniji ter združeni Evropi. Lojze, hvala!  

»Beseda velja« je bilo geslo in hkrati močno politično sporočilo našega dr. Andreja Bajuka. Kljub številnim polenom, ki jih je dobival pod noge s strani političnih nasprotnikov kot tudi političnih sopotnikov, je dr. Bajuk vztrajal pri svojih besedah. Do zadnjega diha je ponižno služil domovini. Slovenija je danes z evrom močno zasidrana v Evropi, kar je v veliki meri njegova zasluga.

»Desnica mora biti bolj demokratična« so bile besede Ljudmile Novak, ki so odlično sedle v kontekst časa, kjer so se po svetu krepili avtoritarni režimi, v politiki pa so širom sveta, tudi v Sloveniji, prosperirali predvsem najbolj glasni in radikalni politiki.

Kdo smo torej krščanski demokrati?

Krščanski demokrati delamo za Slovenijo in za njene ljudi.

Za nas krščanske demokrate: je samostojna Slovenija sveta stvar, Evropa je naš dom, krščanske vrednote pa so naše sidro.

Krščanski demokrati verjamemo, da je Slovenija izjemno lep košček sveta. Lepšega ne najdete. Z drugačnim upravljanjem naših skupnih zadev, pa bi lahko še mnogo boljše živeli, zato si želimo resničnih, ne le navideznih, sprememb. Zanimajo nas rezultati, ne položaji.

In kje je Slovenija danes?

Najboljše bi sedanjo situacijo opisali z naslednjimi besedami: »Bo že kako, če ne danes, pa jutri. Ali pa pojutrišnjem.« Človek ob tej vladni tragikomediji res ne ve, ali bi se smejal ali jokal.

Drage članice in člani, v Sloveniji se trenutno soočamo z dvema pogledoma, ki se jima v Novi Sloveniji odločno zoperstavljamo.

Najprej je tu radikalna levica, ki v Sloveniji želi uveljaviti uravnilovko, enakost v revščini in razvrednotiti delo. Zaradi njenih eksperimentov se pri nas vedno manj splača delati, nagrajuje pa se predvsem tiste, ki znajo spretno izkoriščati socialno državo. Levica nas prepričuje, da imamo  v Sloveniji probleme zato, ker ne znamo pravično in dobro deliti. Mi pa trdimo, da je problem, ker ustvarjalni državljani nimajo dovolj priložnosti, da bi potegnili celotno državo naprej. Levica trdi, da zna razdeliti tri kose kruha med deset ljudi. Krščanski demokrati pa pravimo, da za deset ljudi potrebujemo deset kosov kruha!

Soočamo se tudi s podivjanim kapitalizmom, ki v Slovenij nosi ime neoliberalizem. Zanj sta značilna podlo izkoriščanje delavcev in dogovorna ekonomija politično-finančnih omrežij. Pokvarjenim podjetnikom, ki se sončijo na jahtah, njihovi delavci pa morajo plačevati več sto evrov, da si posteljo lahko delijo z drugim delavcem, moramo stopiti na prste. Nihče, ki dela, ne sme biti reven! Stranke, ki vam govorijo o novih obrazih in o novi politiki, v resnici prinašajo staro politiko v najslabši obliki. Gradijo nova omrežja in dokazano siromašijo Slovenijo. Poglejte le dogajanje v Petrolu in Telekomu.

Nova Slovenija zavrača neosocializem in neoliberalizem. Trdno verjamemo, da se skrivnost uspeha države skriva v tem, da najdemo pravo ravnotežje med socialnim in tržnim principom, zato zagovarjamo socialno-tržni gospodarski model. V središče postavljamo človeka, ne države in ne trga.

Spoštovane gospe in gospodje!

Pod levimi vladami se spodbuja in nagrajuje nedelo. Prednost ima tisti, ki se znajde, in ne tisti, ki pomoč resnično potrebuje. Je normalno, da smo na višku krize leta 2013 imeli 46.000 prejemnikov denarne socialne pomoči, na vrhuncu gospodarske rasti pa jih imamo več kot 90.000. Zakaj? Ker sistem to omogoča in ker se splača. Vsi socialni transferji pri marsikomu skupaj znašajo toliko kot minimalna plača.

Zaradi neučinkovite socialne politike, ki nagrajuje predvsem iznajdljive, zmanjka denar za tiste, ki socialno pomoč resnično potrebujejo: za invalide, ki so za delo nezmožni. Zato so invalidske pokojnine sramotno nizke. Zato invalid na mesec prejme 256 evrov invalidnine. Nekdo drug, ki je zdrav in za delo sposoben, pa prejme 400 evrov socialne pomoči. To ni pravično in ni pošteno do tistih, ki delajo!

Država lahko socialno ogroženim posameznikom najbolj pomaga z javnimi deli. S tem posameznikom teče pokojninska doba, zdravstveno zavarovanje, predvsem pa to pomeni socialno vključenost in večjo možnost za redno zaposlitev.

Kot družba moramo biti solidarni s tistimi, ki potrebujejo pomoč zaradi bolezni ali invalidnosti.  Sedanji sistem socialnih transferjev potrebuje temeljito prevetritev. Tudi zato bomo v Novi Sloveniji podprli ukinitev socialnih transferjev, ki se nekritično podeljujejo za delo sposobnim.

Zdrav človek potrebuje delo in ne socialne pomoči.

Dragi prijatelji!

Pod levimi vladami namesto pravice do zdravljenja dobimo zgolj pravico do čakanja. Ljudje pa umirajo zaradi čakalnih vrst. Po redni poti na zdravljenje čakaš mesece, če plačaš prideš na vrsto takoj. Očitno kapacitete za več pregledov in operacij obstajajo. Zakaj jih ne bi uporabili v dobro vseh?

Gospodarska rast v zadnjih letih je dodatno polnila tudi zdravstveno blagajno. Danes ima zdravstvo 600 milijonov EUR več denarja kot ga je imelo pred petimi leti. Vprašajte se, kje se to čuti. Ali so se čakalne vrste zmanjšale? Ne! Nekje so se celo povečale. Kam je šel torej ta denar? V javno zdravstvo.

Slovensko javno zdravstvo ni brezplačno. Državljani z minimalno plačo vsak mesec za javno zdravstvo pri svojih plačah dajo 150 EUR, tisti s povprečno plačo 260 EUR, poslanci 610 EUR. Tisti, ki imajo višje plače plačajo več. To je prav, je pa zato popolnoma zavajajoča parola Levice, da sedanje zdravstveno zavarovanje ni solidarno. Pa še kako je. Saj imajo vsi državljani ne glede na vplačila enake zdravstvene pravice.

Levica je uspela prepričati veliko ljudi, da jim z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo potrebno plačevati položnice v višini 35 EUR. Poudarjali so, da je potrebno zavarovalnicam vzeti 500 milijonov EUR, ker si za svoje delovanje vzamejo desetino. Lepa zgodba, vendar resnica je malce drugačna.

Namesto po položnici vam bodo tistih 35 EUR vzeli kar pri plači. Zavarovalnicam, ki si vzamejo desetino, želijo vzeti 35 EUR, vendar bodo ta denar dali državnemu monopolističnemu zavodu, ki že sedi na 3000 milijonih EUR. Pozabljajo pa, da si po razkritjih parlamentarnih preiskovalnih komisij, zdravstvena omrežja tu neupravičeno vzamejo več kot 20%. Rešitve Levice torej koristijo predvsem dvornim zdravstvenim dobaviteljem in politično-finančnim omrežjem.

Zdi se, da je v politiki javno zdravstvo čudežna beseda. Kaj nam pomaga javno zdravstvo, če pa je vsako leto manj dostopno in manj kakovostno!

Vzpostaviti moramo sistem, kjer bomo vsi državljani koristili razpoložljive kapacitete in ne zgolj tisti, ki imajo denar. Sistem organizirajmo tako, da do zdravstvenih storitev pridemo kjerkoli obstajajo razpoložljive kapacitete. Reforma zdravstvenega sistema, ki jo predlaga NSi, vsem državljanom omogoča dostopno zdravstvo.

Bolniki morajo priti do zdravljenja takoj po diagnozi bolezni in ne šele po dolgih mesecih, ko bolezen lahko že bistveno napreduje in je zato zdravljenje velikokrat neuspešno.

Slovenija je preveč bogata država, da bi smeli ljudje umirati zaradi čakalnih vrst!

Dragi zbrani,

vsi skupaj moramo odločno sporočiti sodni veji oblasti, da je dovolj, da kriminalci venomer uidejo roki pravice ali pa za svoje početje dobijo smešno nizke kazni. Nekdo z dobrimi odvetniki in podkupljivimi zdravniki, se sodnim postopkom lahko v nedogled izmika. Preveč bolan je za na sodišče, brez problema pa lahko igra košarko ali se sonči na jahti. Nekdo, ki mu je dokazano, da je ukradel več milijonov evrov in jih varno parkiral v davčni oazi, preprosto ne sme dobiti zgolj enega ali dveh let zapora, ki se konča s predčasnim odpustom. Imamo 5 milijard bančne luknje in niti pet obsojenih banksterjev. Luknja je prava, obsodbe pa so pogojne. Imamo več let trajajoče sodne postopke brez epiloga, zastaranja, procesne napake in založene oporoke.

Zahtevamo reformo pravosodja. Reforma, kjer bi njihove sodnike zamenjali naši, bi bila popolnoma napačna. Ne zahtevamo naših sodnikov, zahtevamo neodvisne sodnike. Ko bo za sodnika ključno, da je sodil v duhu zakona, ne pa v skladu s pričakovanji svojih nadrejenih, potem bomo vedeli, da smo na pravi poti.

Vsi, ki si želimo pravične Slovenije, moramo biti čuječi tudi v parlamentu, da nam ne podtaknejo zakonov z vgrajenimi luknjami za izbrane. Tu bi rad izpostavil, da je bila Nova Slovenija edina, ki je glasovala proti zakonu, ki je družini Janković omogočil odpis 29-ih milijonov EUR dolga. Tudi zato moramo krščanski demokrati postati močnejši, da bomo lahko zaustavili norosti, ki šele prihajajo.

Država, ki ne zna kontrolirati prihodov in odhodov iz svojega ozemlja, si tega imena ne zasluži. Država, ki svojim ljudem ne zmore zagotoviti, da bi bili varni, naj se ne čudi pojavom Štajerskih vard. Nesprejemljivo je, da ljudje po nekaterih obmejnih slovenskih mestih zaradi divjanja huliganskih tolp ne upajo zapustiti svojih domov.

Vprašanje migracij mora biti vprašanje skupne evropske politike, nenazadnje je to  stvar držav schengenskega območja. Tukaj potrebujemo sodelovanje in združevanje moči. Po številu ilegalnih migrantov, ki iz Hrvaške pridejo v Sloveniji, je jasno, da Hrvaška še ni pripravljena za vstop v schengensko območje. Hrvatje svojih meja očitno nimajo pod kontrolo, zato moramo imeti mi našo mejo pod nadzorom.

Zahtevamo okrepitev Policije in Slovenske vojske. Začnemo lahko že z obnovo Slovenske vojske, ki nam danes razpada pri živem telesu. Vsako leto brez vsakršne vojne izgubimo bataljon vojakov. Če bo šlo tako naprej, Slovenske vojske kmalu ne bo več.

Državljani smo se na referendumu za EU in NATO odločili, da želimo biti del zahodnega sveta, ki stavi na demokracijo in spoštovanje človekovih pravic. Pajdašenje z avtoritarnimi režimi, ki zastrupljajo in ubijajo politične nasprotnike, ali pa finančno podpirajo evropske skrajne desničarske stranke, ki razbijajo Evropo, je izdaja vrednot, na katerih je zgrajena samostojna Slovenija.

EU je projekt miru. EU takšna kot je danes na dolgi rok ne more preživeti. Kakorkoli stvari obračate na koncu pridete vedno do iste ugotovitve. Ob ekspanzivni Kitajski, nepredvidljivi Rusiji in razdeljeni Ameriki, Evropa enostavno potrebuje korenite spremembe, če si želimo zagotoviti varnost, ekonomsko moč in zavarovati naš način življenja.

Rešitev ni v razbijanju Evrope. Brexit je najboljši dokaz, kaj se zgodi, če nasedemo demagogom, ki ponujajo enostavne rešitve. Žal njihove rešitve nikoli ne delujejo. Rešitev je v močnejši Evropi. Torej tesnejše povezave pri bistvenih zadevah in več svobode pri nebistvenih.

Nikoli ne smemo pozabiti na slovenske strateške in nacionalne interese, zato moramo najprej sami vedeti, kakšno novo Evropo si želimo. Slovenija v EU nujno potrebuje močne zaveznike. V Novi Sloveniji bi zagotovo poizkusili s t.i. Plečnikovim trikotnikom. Torej s tesnejšim povezovanjem z Avstrijo in Češko.

Podnebne spremembe terjajo skupne akcije. Soočanje s podnebnimi spremembami je ena izmed bistvenih zadev. Solo akcije držav ne pomagajo. Enotna Evropa je šele začetek. V boju zoper podnebne spremembe potrebujemo enoten svet.

Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje. Poglejmo samo kaj se je ta teden dogajalo na naši obali in v Benetkah. To niso sanje. Gladina morja se dviga. Neurja postajajo vedno bolj divja in nevarna. In temperature konstantno nihajo. Imamo samo en planet. Planet B ne obstaja. Drastično moramo spremeniti naše navade. Pretirano smo vezani na avtomobile, pretirano na izdelke za enkratno uporabo, preveč kupujemo izdelke, ki jih niti ne potrebujemo.

Največ bomo naredili za naš planet in za prihodnje generacije, če se bomo predvsem odgovorno in racionalno obnašali pri uporabi naših naravnih virov. Ključno je kako vzgajamo naše najmlajše. Vzgajamo jih z zgledom. Težko bomo otroka prepričali, naj se v šolo pelje s kolesom, če ga bomo v šolo vozili z avtom. Vzgoja z zgledom je naša najpomembnejša investicija v okoljevarstvo.

Dragi prijatelji,

ali veste, zakaj mladi in izobraženi zapuščajo Slovenijo. Odhajajo zato, ker je v Sloveniji še vedno pomembnejše koga poznaš, ne kaj znaš.

Politično-finančna omrežja s svojim mafijskim delovanjem ubijajo ustvarjalnost, ubijajo zdravo tekmovalnost, predvsem pa ljudem ubijajo upanje.

Koliko časa bomo to dogajanje še prenašali? Je dovolj, če se nad tem tiho pritožujemo in tarnamo, ali pa samo govorimo o tem?

Dragi prijatelji,

S Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb drezamo v samo srce novo nastajajočega politično-finančnega omrežja. Za demokratično in pravno državo je nepredstavljivo, da predsednik vlade tolerira blokado civilnega nadzora nad represivnimi organi države. Izključevanje opozicije iz zasedanj Sveta za nacionalno varnost je nevaren korak v smeri totalitarne oblasti. To niso znamenja odprte in demokratične družbe.

V boju zoper politično-finančna omrežja nisem sam. Veliko delo opravlja tudi naš poslanec Jernej Vrtovec. Njegova komisija preiskuje zlorabe v slabi banki. Kot da vrtanje bančne luknje ne bi bilo dovolj. Nekateri so se želeli omastiti še pri sanaciji le te.

Naš poslanec Aleksander Reberšek neutrudno opozarja, da tretjo razvojno os potrebujemo za Korošce, ne pa za gradbene barone. Korošci si zaslužijo cesto takoj, ne šele čez desetletja, zato so njegovi razmisleki, zakaj je bila izbrana dražja in časovno daljša varianta, popolnoma upravičeni.

Nova Slovenija in njeni poslanci smo marsikomu od tako imenovanih nedotakljivih stopili na prste. Zaradi tega v omrežjih že snujejo načrte, kako se nas bodo lotili. Za boj proti nam bodo uporabili vsa sredstva. V prvi fazi bodo poskušali diskreditirati posameznike iz NSi, nato bodo poskušali razdeliti stranko. Skratka klasične udbovske metode.

Krščanskih demokratov ne morejo ustaviti niti rumena niti rdeča omrežja, pa tudi ne omrežja vaških fantov. Resnice ni mogoče utišati! Dokler bomo enotni, nas ne bodo strli.

Dragi prijatelji,

biti del odlične ekipe Nove Slovenije me opogumlja tudi v najtežjih trenutkih, ker vem, da nisem nikoli sam.

Bogu sem hvaležen za našo poslansko skupino. Hvala vodji poslanske skupine Jožetu Horvatu, ki cele dneve bdi nad delom poslanske skupine in seveda nikoli ne pozabi na njegovo rodno Prekmurje. Hvala Ivi Dimic, ki nas svojo osebno preizkušnjo navdihuje pri našem delu. Hvala Blažu Pavlinu in Tadeji Šuštar, ki kot pridni mravljici poskrbita, da je Nova Slovenija vedno zastopana na vseh odborih.

Hvala ekipi glavnega tajništva, ki, kljub zelo omejenim finančnim zmožnostim, poskrbi, da je vedno vse narejeno. Hvala strokovnim sodelavcem v poslanski skupini, ki so možgani NSi. Pri pisanju temeljnega programa so prispevali levji delež.

Hvala Mariji Rogar, Valentinu Hajdinjaku, Matjažu Trontlju in Robertu Ilcu, ki mi pomagajo pri vodenju stranke. Ob tej priliki se Valentinu in ekipi še posebej zahvaljujem za veliko opravljeno delo pri pripravi prenovljenega temeljnega programa, ki je danes pred nami.

Dragi prijatelji,

pred nami so številne preizkušnje. Prepričan sem, da bomo vse uspešno premagali. V vas, naših članih, imamo močne korenine, v našem programu trdno deblo, v poslanski skupini pa košato krošnjo. Da drevo Nove Slovenije lahko zraste v mogočno drevo, je pomemben vsak delček drevesa.

Brez močne Nove Slovenije ni sodobne in uspešne Slovenije!

Krščanski demokrati ne gradimo na kultih osebnosti, ampak na vrednotah, ki nas povezujejo.

Krščanski demokrati delamo za Slovenijo in njene ljudi.

Dragi prijatelji!

Danes bomo po desetih letih osvežili naš temeljni program. To je naša mala ustava. Z njo sporočamo, kaj zagovarjamo in na katere vrednote se opiramo.

Naše delovanje opiramo na človekovo dostojanstvo, svobodo, pravičnost in varnost.

Že Janez Evangelist Krek je pred več kot 100 leti dejal: »Če se vprašamo, kaj je več vredno: ali delo ali denar, moramo pač priznati: delo je neprimerno več vredno, ker delo drži človekovo življenje in življenje človekovo se ne da odtehtati z zlatom.« Zato je za nas, krščanske demokrate, življenje najvišja vrednota.

Vsak človek ima pravico do življenja. Življenje želimo varovati od začetka do konca, od spočetja do naravne smrti. Vsak človek pa odgovarja za svoje svobodne odločitve. Ljudje se v življenju znajdemo v različnih preizkušnjah, zato krščanski demokrati nikogar ne obsojamo za sprejete odločitve. Želimo pa si, da ljudje ne bi živeli drug mimo drugega, ampak, da bi si v preizkušnjah medsebojno pomagali.

Krščanski demokrati se zavedamo, da Slovenijo pustoši demografska zima. Zaradi tega je pod vprašajem naš model socialne države in naša prihodnost. Krščanski demokrati si želimo več otrok, več življenja in več smeha. Otroci nam prinašajo mladost in upanje. Otroci niso strošek, ampak naša prihodnost. Prinašajo nam blaginjo.

Človekovo dostojanstvo je nedotakljivo. To je posebej pomembno, ko govorimo o naših otrocih. Žal se tudi v slovenski družbi odkrivajo novi in novi primeri spolnih zlorab. Tudi v institucijah, za katere pričakujemo, da so naši otroci v njih še posebej varni. Žal so do danes številni taki zločini zastarali. Zaradi tega je Nova Slovenija vložila zakon, ki določa, da zločini spolnih zlorab nikoli ne zastarajo. Vsem storilcem spolnih zlorab želimo poslati jasno sporočilo: ‘Roka pravice vas bo slej ko prej dosegla!’

Dragi prijatelji,

vem, da je 5. avgusta moja izjava marsikoga presenetila. Vendar povedal sem zgolj neizogibna dejstva.

Krščanski demokrati smo sredina tako po vrednotah, kot tudi po načinu delovanja.

Slovenija, Evropa in zahodna civilizacija so naša smer pri vprašanju vrednot.

Krščanske vrednote so neločljivo povezane z ohranjanjem slovenstva skozi stoletja. So del naše identitete. Pravičnost, resnicoljubnost in spoštovanje sočloveka  so osrednja vodila naše družbe že več kot 2000 let. Plebiscit je temelj za uresničitev naših stoletnih sanj o samostojni državi. Združena Evropa je naš dom. To so dejstva in prelomnice, na katerih se je razvila naša družba, zato predstavljajo naše središče, našo hrbtenico.

Gre preprosto za naš način življenja, gre za evropski način življenja. In krščanski demokrati ga želimo ohraniti!

V Novi Sloveniji postavljamo nov politični koordinatni sistem. Umerjamo ga po vrednotah. Osrednje vrednote neke družbe vedno zagovarjajo stranke sredine, zato je z današnje perspektive smešno, kako so nas desetletja umetno rinili na obrobje.  V naši domači hiši so nas želeli narediti tujce.  

A dejstvo je, da so krščanski demokrati v Evropi že ves čas sredina političnega prostora. Ta krščansko-demokratska sredina je gradila združeno Evropo in z njo si delimo skupne vrednote.

Dragi prijatelji,

V Novi Sloveniji v središče postavljamo človeka.

Krščanski demokrati verjamemo v ljudi in njihove sposobnosti. Verjamemo, da znamo iz enega evra narediti bistveno več kot država. Prav zato hočemo takšno državo, kjer bo delo cenjeno in nagrajeno!

Krščanski demokrati hočemo učinkovito državo. Doma številne dobre ideje potlačijo predolgi in nelogični birokratski postopki. Rešitve za uspešno Slovenijo ponujamo v programu in številnih zakonodajnih predlogih.

Tudi zato smo septembra predstavili iniciativno #pametnaSlovenija, kjer smo na primerih pokazali, da je digitalizacija lahko najhitrejša in najboljša pot za odpravo birokracije in korupcije.

Ljubezen do domovine in veselje do življenja nas nagovarjajo k temu, da ne odnehamo, da si prizadevamo za skupno dobro in da smo neprestano politično aktivni.

Za nas, krščanske demokrate, politika ni lahkotna gledališka predstava, ampak resna stvar!

Krščanski demokrati politike ne igramo, mi politiko delamo!

Krščanski demokrati dajemo Sloveniji novo upanje!

In čas je, da ljudem vrnemo tudi veselje do življenja!

Smo glas tistih, ki aktivno prispevajo k uspehu in blaginji naše domovine:

 • pridnih in sposobnih delavcev,
 • inženirjev, ki razvijajo našo industrijo,
 • poštenih podjetnikov, obrtnikov, ki dajejo delo,
 • mladih, ki želijo imeti otroke in si ustvarjajo svoje družine,
 • kmetov, ki držijo pokonci slovensko podeželje,
 • ljudi, ki so odšli v svet iskat boljše priložnosti in se želijo vrniti v Slovenijo,
 • zdravnikov in medicinskih sester, ki se trudijo, da bi ljudem povrnili zdravje,
 • učiteljev, ki vzgajajo mladi rod,
 • policistov in vojakov, ki vsak dan skrbijo za našo varnost,
 • športnikov, ki vsak z dobrimi nastopi širijo dober glas o Sloveniji,
 • in še bi lahko našteval.

Smo tudi glas vseh tistih, na katere država prevečkrat pozablja:

– revnih upokojencev, ki se komaj prebijajo iz dneva v dan,

– invalidov in hendikepiranih osebe, ki potrebujejo posebno zaščito ,

– žalostnih državljanov ljudi, ki so bili potisnjeni na rob, svojo revščino in socialno stisko skrivajo pred javnostjo.

Nova Slovenija je stranka za vse ljudi.

Spoštovani,

Nova Slovenija na široko odpira vrata vsem, ki želijo pomagati graditi drugačno Slovenijo. Ne zanima nas, koliko ste stari, od kje prihajate, kako debelo denarnico imate, kaj ste po poklicu, kakšna je vaša etnična in verska pripadnost, spolna usmerjenost ali kakšne  so vaše druge osebne okoliščine.  Vsi, ki ste pripravljeni delati za Slovenijo in njene ljudi, dobrodošli v Novi Sloveniji!

Nova Slovenija je stranka za vse ljudi.

Le skupaj lahko ustvarimo:

 • Slovenijo, kjer se bomo spoštovali in veselili življenja.
 • Slovenijo, kjer bomo od svojega dela dostojno živeli.
 • Slovenijo, v kateri bodo za vse veljala enaka pravila.
 • Slovenijo, kjer se bomo počutili varne.

Vi, drage članice in člani, simpatizerji in podporniki ste najpomembnejši ambasadorji naše vizije bolj pravične in poštene Slovenije.

Vi dragi župani, občinske svetnice in svetniki ste naš obraz in glas, ki orje ledino drugačne Slovenije. V svojem domačem okolju prižigate luč sprememb, ki bodo Slovenijo utirile na pravo pot.

Na glas in brez sramu povejmo, da smo krščanski demokrati in da v srcu dobro mislimo. Da smo enakovreden del sodobne slovenske družbe in da nam ni vseeno, v kakšni državi bodo čez 20 let živeli naši otroci. Na glas povejmo, da hočemo aktivno prispevati k skupnemu uspehu in soustvarjati slovensko in evropsko prihodnost!

Dragi prijatelji, kdor ne verjame vase, ne more navduševati drugih. Imamo dobre razloge za samozavest. Imamo znanje. Imamo odličen program in jasno vizijo. Imamo verodostojne in poštene ljudi. Zato pokažimo Sloveniji, kaj znamo in zmoremo. Ogrejmo slovenska srca, da bodo utripala polna življenja in optimizma! Kjer je upanje, tam je volja. In kjer je volja, tam je pot!

Bog živi Slovenijo!