Matej Tonin: Moj predlog finančnih sprememb v DZ je bolj pravičen in znotraj istih finančnih okvirov

DELI:
23.08.2018, NSi

vir: Siol.net

V včerajšnji oddaji Odmevi je nastopil predsednik državnega zbora in predsednik NSi Matej Tonin in odgovoril na očitke Levice, ki nasprotujejo njegovemu predlogu o finančnih spremembah v državnem zboru. Zagotovil je, da so vse spremembe znotraj istega finančnega okvirja in bolj pravične.

Osnovno vodilo pri vseh spremembah, ki jih je predsednik državnega zbora v dveh mesecih pripravil, je, da je vse narejeno znotraj istega finančnega okvirja.

Matej Tonin je opozoril na to, da so v njegovem predlogu pravičnejše rešitve. »Nepravično je, da je predsednik odbora, ki je v celem mandatu zasedal 13 ur, enako plačan kot predsednica odbora, ki je zasedala 440 ur. Zato sem za predsednike manj obremenjenih odborov predlagal manjše plače. Prav tako poslanci sedaj dobijo enako nadomestilo za stroške prevoza na delo, ne glede na to, ali so v parlamentu prisotni vsak dan ali zgolj občasno. Zaradi tega sem predlagal dnevno evidentiranje, da se izplača prevoz na delo samo za tisti dan, ko poslanec dejansko pride v parlament. Glede poslanskih stanovanj pa menim, da ne moremo enačiti poslanca, ki je doma v Ljubljani, s tistim, ki je doma v Prekmurju. Tukaj so bistvene razlike, ki zato zahtevajo tudi drugačno obravnavo,« je prepričan predsednik NSi.

Glede predloga za dvig poslanskega pavšala je povedal, da to ni njegov predlog, saj je sam predlagal  600 evrov pavšala. »Vse poslanske skupine sem zaprosil, naj mi pisno sporočijo, kakšen pavšal predlagajo in na podlagi vseh predlogov je bila večinska želja, da je ta pavšal 800 evrov, zato sem upošteval večinsko željo. Menim, da poslanci ne morejo biti razlikovani pri pavšalu, ker imamo približno enake stroške z delom v volilni enoti in je treba tudi tukaj vzpostaviti pravičnost,« je prepričan Matej Tonin.

Dodal je, da je ta predlog usklajen z vsemi vodji poslanskih skupin, z izjemo Levice. Poudaril je, da sta se z generalno sekretarko izjemno trudila, da najdeva načine, da lahko bolje plačamo tudi tiste, ki so v državnem zboru najslabše plačani.

Matej Tonin je prepričan, da je gonja Levice proti njemu posledica tega, da smo jih razkrinkali in da je tudi koalicija pristala na to, kar je tolmačila zakonodajnopravna služba, da so koalicijska poslanska skupina. »Vsa ta gonja proti meni je popolnoma nepotrebna, ker je vse narejeno znotraj istega finančnega okvirja in Levica natančno ve, da je bil proračun za leto 2018 sprejet in da sem bil dolžan vse zadeve delati v okviru teh sredstev, ki so na razpolago,« je bil jasen predsednik NSi.

Pojasnil je, da bo novemu predsedniku državnega zbora jutri predal primopredajni zapisnik z vsemi pripravljenimi dokumenti in pa akti. »Verjamem, da bo to pot nadaljeval, ker je vendarle zadeva v parlamentu usklajena, znotraj istih finančnih okvirov in bolj pravična kot do sedaj,« je še povedal predsednik NSi.