MATEJ TONIN: MLADI SO NAŠA INVESTICIJA ZA PRIHODNOST

DELI:
12.04.2022, NSi

Predsednik NSi Matej Tonin je bil gost soočenja v oddaji Svet na kanalu A, kjer je med drugim komentiral podražitev cen v energetiki, usklajevanje družinskega in poklicnega življenja ter opozoril, da bi se morali v Sloveniji bolj veseliti uspehov drug drugega.

»Podražitve so se zgodile zaradi ruske agresije v Ukrajini. Ukrajina je žitnica Evrope in ker je bila Slovenija energetsko odvisna od Rusije, se soočamo s podražitvijo energentov. Podražitve se bodo umirile, ko se bo končala vojna v Ukrajini. Slovenija ima pri tem aktivno vlogo, saj se borimo za to, da se mir vzpostavi čimprej. Na domači ravni pa gre večina ukrepov v to smer, da se umiri rast cen energentov. Minister Vrtovec se že pogovarja o alternativah na Hrvaškem in Katarju. Vse z namenom, da dobimo nadomestne vire energentov. Predvsem vzpostavitev novih dobavnih verig plina in nafte,« je pojasnil predsednik NSi in dodal: »Podpiramo embargo na ruski plin in nafto, ker je to edini način, da ustavimo vojno. Prepričan sem, da je Slovenija sposobna nadomestiti Rusko nafto. Aktivno se iščejo nadomestila. Naš temeljni cilj je, da se ohranijo človeška življenja s pomočjo embargo.«

Ukrepi in finančna sredstva za pomoč kmetom so na poti

Dotaknil se je tudi aktualne krize v zvezi s podražitvijo cen hrane. »Ta vlada je sprejela veliko ukrepov, ki bi omilili rast cen hrane. Javni zavodi lahko z 215.000 evri kupujejo hrano direktno od lokalnih zavodov. To je najboljša podpora kmetom za pridelavo hrane v Sloveniji. Te dni so kmetje dobili 30 milijonov evrov, da bodo te podražitve lahko omilili. Pripravljajo se tudi sredstva za prestrukturiranje kmetijstva. Kmetijska zemljišča, ki so se zarasla, bi po novem predlogu lahko očistili zato, da se bo nanjih  znova pridelovala hrana. To pa bo prispevalo k večji samooskrbi,« je nadaljeval Matej Tonin.

Mladi so naša investicija za prihodnost

V nadaljevanju soočenja so se dotaknili prepotrebne pokojninske reforme, ki bi omogočala dostojno življenje vsem, ki so celo življenje vplačevali v skupno blagajno. »Slovenske pokojnine so prenizke, zato je ta vlada intervenirala z različnimi draginjskimi dodatki. Trenutno imamo rekordno zaposlenost in to se kaže z vplačilom v pokojninsko blagajno. Treba je okrepiti drugi pokojninski steber, da bomo del prispevkov dali neposredno za pokojnine, del pa na kup, da se oplemeniti,« je dodal predsednik Tonin.

Omenil je tudi tri prioritete, za katere se zavzemamo v NSi. »Prva stvar je izboljšanje gospodarskega okolja. Ljudem moramo omogočiti razvoj talentov. Izboljšati poslovno okolje in da bodo imeli dostojno plačo. Druga prioriteta so stanovanja. Nujno je, da se gradijo stanovanja, ki bi zrasla s pomočjo nižjih davkov. Tretja prioriteta pa je uspešno usklajevanje družinskega in poklicnega življenja. Družba mora razumeti, da so otroci zaželjeni in naša naložba. Mladi so naša prihodnost,« je še pripomnil.

V zaključku oddaje pa je poudaril, da je ključno za našo prihodnost pomembno sodelovanje in dialog.