Matej Tonin: Med državno teorijo in prakso enakopravnosti žensk in moških je velik razkorak

DELITE TA
PRISPEVEK
08.10.2015, NSi

matej9Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na redni seji obravnaval predlog Resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških. Krščanske demokrate je na seji zastopal vodja poslanske skupine Matej Tonin, ki je v okviru svoje razprave je opozoril na vedno težji položaj mladih staršev in žensk, ki imajo težave ob koriščenju pravice do bolniške odsotnosti zaradi nege in varstva bolnega otroka.

“Moški in ženske si nismo enaki, moramo pa vse napraviti, da bomo enakopravni. Krščanski demokrati v praksi uresničujemo načelo enakopravne zastopanosti žensk in moških, to se lahko vidi po zastopanosti obeh spolov v naših organih,” je uvodoma dejal Tonin nato pa se se je dotaknil težav, ki dandanes spremljajo usklajevanje poklicnega in družinskega življenja: “Država bi morala v praksi slediti ciljem, zapisanim v resoluciji, pa je v resnici prevečkrat ravno nasprotno – v obravnavi imamo namreč predlog zakona, ki bo podaljšal ukrep znižanja starševskega nadomestila od vključno 4. meseca starševskega dopusta naprej.”

Zmanjšanja sredstva za občine bodo vplivala na položaj vrtcev

“Predšolska vzgoja je za mlade starše izjemno pomembna in tega se vsi zavedamo. In ve se, kako težko je, če otroka po izteku porodniške starši nimajo komu zaupati v varstvo. Na drugi strani pa država, žal, občinam vedno bolj zmanjšuje sredstva. Ker so vrtci v pristojnosti občin se bo to slej ko prej odrazilo na številu mest in verjetno tudi kakovosti predšolskega varstva. Gre torej za velik razkorak med teorijo v tej resoluciji in med prakso,” je pojasnil Tonin in opozoril tudi na težave mladih staršev pri uveljavljanju pravice do bolniške odsotnosti zaradi nege in varstva bolnega otroka: “Delodajalci so vse prevečkrat nenaklonjeni mladim staršem ravno zaradi tega. Krščanski demokrati zato menimo in predlagamo, da bi se uvedle spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih staršev podobno, kot to že velja za nekatere ranljive skupine. Mlade starše je potrebno zaščititi.”

Kakšen zgled je Državni zbor?

V zaključku svoje razprave pa je vodja poslanske skupine NSi dejal, da je nenazadnje potrebno pogledati tudi, kakšen zgled je pri omogočanju starševstva Državni zbor: “Mlade mamice, poslanke, namreč nimajo omogočene pravice do koriščenja materinskega in starševskega dopusta. Kakšno sporočilo s tem dajemo mladim ženskam? Če želite biti funkcionarke, poslanke, ne imejte otrok. To po našem mnenju ni prav.”  “Želeli pa bi si tudi, da bi kdaj, s katero od kolegic ali kolegov, prišel na glasovanje tudi otročiček, kot to lahko vidimo v Evropskem parlamentu,” je zaključil Tonin.