Matej Tonin je novi predsednik državnega zbora

DELI:
22.06.2018, NSi

Predsednik NSi Matej Tonin je na današnji ustanovni seji državnega zbora postal novi predsednik državnega zbora. Dobil je široko podporo, saj je za njegovo kandidaturo glasovalo 80 poslancev, kar je precej več kot potrebna večina.

Ko je dopoldne postalo jasno, da uživa podporo vseh poslanskih skupin razen Levice je predsednik NSi stopil pred kamere in povedal: “Kot kaže, je moje ime skupni imenovalec, ki lahko poveže levo in desno stran,” je dejal Matej Tonin.

V svojem govoru po izvolitvi je poudaril, da svojo izvolitev na mesto predsednika državnega zbora razume kot korak k prepotrebni stabilizaciji slovenskega političnega prostora.

Njegov govor si lahko v celoti preberete v nadaljevanju:

Spoštovane državljanke in državljani, kolegice in kolegi poslanci,

najprej se vsem iskreno zahvaljujem za izkazano zaupanje in podporo. Dajem vam besedo, da bom storil vse, da ga upravičim. Kot predsednik Državnega zbora, prvi med enakimi, bom skrbel, da bo vsak glas slišan in moja odgovornost je, da ne bo nihče zapostavljen.

Iskreno čestitam vsem poslankam in poslancem za izvolitev. Naša zaveza mora biti, da bomo delovali v dobro naših ljudi in domovine. Vsi skupaj smo predstavniki ljudstva, zato smo se dolžni pogovarjati, predvsem pa sodelovati v dobro Slovenije. Iskanje razlik vodi v težave, iskanje skupnih točk pripelje do rešitev.

Današnjo izvolitev za predsednika državnega zbora razumem kot prvi korak k stabilizaciji slovenskega političnega prostora. Z mojo izvolitvijo rešujemo situacijo, ko bi parlament lahko ostal brez predsednika. Kljub izjemno razdeljenemu parlamentu, je današnje sporočilo vendarle pozitivno. Ko gre zares, je politika sposobna najti rešitev. In to celo rešitev, ki presega klasično blokovsko delitev. To je dober obet za prihodnje izzive.

Storil bom vse, da čim hitreje  uspešno dokončamo vse postopke, ki so potrebni za uspešno konstituiranje državnega zbora in oblikovanje njegovih delovnih teles. Pri tem bi rad posebej izpostavil potrebo po čim prejšnjem oblikovanju odbora  za zunanjo politiko, pred katerim so pomembne odločitve.

Prav tako se zavedam, da Slovenija čim prej potrebuje razvojno vlado. Kot predsednik državnega zbora bom zato storil vse, kar je moji moči in v okviru mojih pristojnosti, da takšno vlado hitro dobimo.

Pred Slovenijo so namreč pomembni izzivi. Družba se stara, mladi odhajajo v tujino in že danes nam ponekod primanjkuje delovne sile. Zdravstvo je v slabem stanju, ljudje žal ne morejo priti do zdravljenja v primernem času. Tudi mednarodne razmere niso rožnate. Evropska unija se sooča z zahtevnimi varnostnimi vprašanji v bližnji in daljni soseščini, vse pogostejše so tudi razlike in neskladja med stališči posameznih držav članic. Kažejo se tudi znaki ohlajanja evropskega gospodarstva, na kar se moramo pravočasno pripraviti.

Če želimo te izzive uspešno premagati, mora Slovenija zadihati z obema pljučnima kriloma. Torej levim in desnim! Iskreno verjamem, da smo razlike sposobni preseči in delovati v dobro ljudi, ki so nas izvolili.

Ob koncu naj dodam še, da moja današnja izvolitev ne bo ovira prihodnji koaliciji. Danes namreč še ne vemo, kakšna bo. Ko pa bo nova koalicija znana in oblikovana tudi nova vlada, sem se z mesta predsednika državnega zbora pripravljen umakniti.

Vsem želim, da bi svoje poslanstvo opravili čim bolje in da bi Sloveniji in Slovencem zagotovili prihodnost, na katero bomo vsi ponosni.