MATEJ TONIN: ISKATI IN OSREDOTOČITI SE MORAMO NA TISTO, KAR NAS POVEZUJE IN ZDRUŽUJE

DELI:
21.11.2023, NSi

»V NSi demokracijo dojemamo tako, da so poslanci tisti, ki imajo največjo moč. Določajo, ali ima kandidat za predsednika vlade dovolj glasov, da udobno vlada. Prepričan sem, da na desni sredini ne moremo biti talci zgolj samo enega človeka. Morali bi dati priložnost tudi komu drugemu. Najhitrejša rešitev za politično krizo, v kateri se je znašla Slovenija, bi bile predčasne volitve, ki pa so v sedanji konstelaciji sil malo verjetna opcija. Mogoče bi bilo vredno razmisliti o oblikovanju drugačne vladne koalicije znotraj te konstelacije našega parlamenta,« je bil uvodoma jasen predsednik NSi Matej Tonin v sinočnjih Odmevih.

Komentiral je tudi odnos NSi do stranke SDS. “Nikoli nismo rekli, da z SDS ne bi več sodelovali, ampak zgolj to, da Janeza Janše ne bi več podprli za mandatarja. Prepričan sem, da pri 30.000 članih SDS zagotovo najde tudi kakšen, ki bi bil sposoben prevzeti odgovornost vodenja vlade,” je dodal Tonin.

Za ekipo NSi je po Toninovem mnenju ključno, da se stvari v Sloveniji začnejo premikati na bolje, za to pa bi morali uporabiti vso politično inovativnost. “V zadnjih 10 letih se je sredi mandata dvakrat oblikovala drugačna koalicija. Zavedamo pa se, da je za to malo možnosti in da bomo to vladno koalicijo spremljali do konca mandata. To pomeni, da se moramo dobro pripraviti za naslednji mandat, ker bodo vsi izzivi počakali in moramo biti vsebinsko in kadrovsko pripravljeni,” je poudaril Matej Tonin.

Nova Slovenija bo vedno delala v korist domovine

Predsednika NSi moti tudi odnos stranke SDS do NSi, saj meni, da je zelo nenavadno, da največja opozicijska stranka ogromno svojega časa in twittov posveti drugi opozicijski stranki. “To vsekakor meče slab vtis in občutek, da je opozicija razdeljena in skregana. Pomembnejše pa je, da v javnosti vzpostavimo zaupanje, da nam bo verjela, da Slovenije ne bomo peljali v nove konflikte. Iskati moramo tisto, kar nas združuje in povezuje,” je prepričan Tonin.

Medstrankarsko dogovarjanje Tonina ne moti, skrbi pa ga, da se v družbi ustvarjajo dvojna merila. “Zdi se mi, da v zrelih demokracijah ni nič narobe, če se politične stranke pogovarjajo med sabo. Absolutno nekorektno pa je, da kadar se pogovarja NSi je to označeno za izdajo. Kadar pa to stori največja opozicijska stranka, je to predstavljeno kot višek narodne enotnosti,” je opozoril predsednik NSi in dodal, da je za spremembe nujen dialog.

Opozicijsko nalogo v NSi opravljamo z veliko resnostjo. S svojim delom v KNJF in KNOVS gledamo pod prste vladi in opozarjamo na nepravilnosti. “Nova Slovenija bo vedno delala v korist domovine. Ne bomo taktizirali in prilagajali naših stališč, glede na to, ali smo v opoziciji ali v koaliciji. Stvari bomo predstavljali takšne, kakršne so – brez olepševanja in brez politične korektnosti. Smo vsebinsko zelo  močna stranka in imamo ekipo, ki zna programske točke spraviti v konkretne projekte in jih realizirati. In prepričan sem, da bo prihodnja politična kriza, pa tudi globalna situacija, kazala v smeri strank, ki znajo program spraviti v realnost,” je bil jasen Matej Tonin.