MATEJ TONIN IN LJUDMILA NOVAK: ČLANSTVO V EU NAM ODPIRA ŠTEVILNE MOŽNOSTI POVEZOVANJA IN GOSPODARSKEGA SODELOVANJA

DELI:
16.04.2021, NSi

Ob obletnici podpisa pristopne pogodbe Slovenije k Evropski uniji sta predsednik NSi in minister Matej Tonin ter poslanka Evropskega parlamenta Ljudmila Novak sopodpisala pismo, ki ga v celoti objavljamo spodaj.

“V stranki Nova Slovenija – krščanski demokrati smo prepričani, da je vstop Slovenije v EU bila in ostaja pozitivna odločitev in da nam članstvo v tej veliki in enkratni povezavi nudi veliko ugodnosti in priložnosti, ki se jih vedno niti ne zavedamo. Zato se krščanski demokrati ves čas svojega delovanja zavzemamo za varno, solidarno in na krščansko demokratskih vrednotah utemeljeno EU. V Novi Sloveniji bomo tudi v prihodnje trden člen Evropske ljudske stranke.

Evropa je bila po koncu 2. svetovne vojne razrušena in prepletena s sovraštvom, revščino in nezaupanjem. Ustanovitelji EU, krščanski demokrati, ki so se kasneje povezali v Evropsko ljudsko stranko, so iskali načine za čim hitrejšo obnovo Evrope ter za premagovanje medsebojnega nezaupanja. Z opravičilom in odpuščanjem sta Francija in Nemčija, ki sta se skozi stoletja medsebojno bojevali, zmogli sesti za skupno mizo in usmeriti pogled v prihodnost. Hude zamere so bile postopoma odpravljene z medsebojnim povezovanjem na področju gospodarstva, kakor tudi na ravni spoštovanja skupnih krščansko demokratskih vrednot.

Šestnajstega aprila leta 2003, prav na današnji dan, so predstavniki Republike Slovenije v Atenah podpisali pogodbo o pristopu k EU, potem ko je 90 odstotkov Slovenk in Slovencev, ki so se marca udeležili referenduma o EU, podprlo njen vstop. Ko je skupaj s Slovenijo vstopilo v EU še devet drugih evropskih držav, je Evropa končno zadihala še z vzhodnim delom svojih pljuč.

S članstvom v EU so se odprle nove možnosti sodelovanja in povezovanja na različnih področjih. Slovenija je dobila nov gospodarski zagon. S sprejemom evra 1. januarja 2007 pa varno in stabilno valuto. Slovenija je z 21. decembrom 2007 postala država članica schengenskega območja. To nam je odpravilo še nekaj ovir na poti svobode gibanja, pretoka blaga in storitev znotraj območja EU. Vse nadaljnje pozitivne učinke našega članstva v EU smo sprejemali skoraj kot samoumevne. Študentom so se odpirale nove možnosti za študij v tujini. Izmenjave po programu Erasmus in sodelovanje v drugih evropskih programih in projektih so odprle nove poglede, možnosti in priložnosti, ne samo za mlade, pač pa za vse državljane. Upravičeni smo tudi do evropskih sredstev, da bi zmanjšali zaostanek v razvitosti.

Z vstopom v EU se je izboljšala tudi stopnja demokracije, kar je bilo še posebej zaznati v vzhodnih državah, ki so se končno izvile iz jarma komunizma in sovjetske nadvlade. Vladavina prava, svoboda medijev in spoštovanje človekovih pravic so najtrdnejša osnova za demokracijo, svobodo in enakopravnost vseh državljanov in držav članic Evropske unije. 

Svet in EU pa ves čas pretresajo tudi krize. Leta 2008 finančna, 2015 migrantska, leta 2020 pa zdravstvena, ko je ves svet napadel zahrbtni in hitri virus covid-19, s katerim se borimo še danes. Vmes smo se predolgo ukvarjali še z Brexitom in težavnim izstopom Združenega kraljestva iz članstva EU ter s podnebnimi izzivi. Ne moremo pa niti mimo povečevanja nestrpnosti, populizma in nacionalističnih teženj v času, ko se lahko z izzivi in velikimi silami, kot sta Kitajska in Rusija, uspešno kosamo le povezani in s skupnimi močmi. Da lahko prebivalcem Evrope zagotovimo mir, svobodo, blaginjo in prihodnost v EU  potrebujemo močnejšo in bolj poglobljeno sodelovanje. Združeni in povezani bomo tudi lažje in učinkoviteje odgovarjali na vse izzive časa in globalizacije.

Nova Slovenija – krščanski demokrati odločno podpira EU, ki je »Združena v različnosti«, in njene temelje: sodelovanje, medsebojno spoštovanje, dialog ter ohranjanje in negovanje jezikovne in kulturne raznolikosti narodov. Evropska unija je vse tisto, kar je prispevalo k razvoju evropske demokracije in blaginje. Predstavlja temelj našega sobivanja, soodvisnosti in univerzalnih vrednot, ki nas zavezujejo k miru ter spoštovanju človekovega dostojanstva, svobode in demokracije.

Krščanski demokrati bomo zato še naprej zagovarjali in podpirali ključne vrednote medsebojnega spoštovanja, sodelovanja, solidarnosti in mirnega skupnega življenja, tako v Sloveniji, kot tudi v Evropski uniji in v svetu.”