MATEJ TONIN IN ANNEGRET KRAMP-KARRENBAUER ZA NADALJEVANJE TESNEGA SODELOVANJA MED NSi IN CDU

DELI:
28.05.2020, NSi

Matej Tonin in Annegret Kramp-Karrenbauer sta prek videokonference govorila o sodelovanju med državama na obrambnem področju. Ob robu ministrskega srečanja pa sta se zavzela za nadaljnje tesno sodelovanje med NSi in CDU.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin ter njegova nemška kolegica Annegret Kramp-Karrenbauer sta v pogovoru prek videokonference izrazila zadovoljstvo s sodelovanjem med državama na obrambnem področju spregovorila pa sta tudi o prihodnjem predsedovanju držav EU. Ob robu ministrskega srečanja sta spregovorila tudi o aktualni politični sliki v Evropi. Zavzela sta se za nadaljnje tesno sodelovanje med NSi in CDU.

Ministra sta potrdila uspešnost skupnih nastopov na mednarodnih operacijah in misijah ter na skupnih vajah in usposabljanjih, primarno v okviru koncepta vodilnih držav pod nemškim vodstvom. Nemška ministrica je pri tem izpostavila moralno držo pripadnikov Slovenske vojske ter poudarila dobre izkušnje v dosedanjem sodelovanju. Dogovorila sta se za nadaljnje sodelovanje v mednarodnih misijah in operacijah ter da bosta iskala priložnosti za krepitev tega sodelovanja, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Govorila sta tudi o predsedovanju Svetu EU, pri čemer državi skupaj s Portugalsko tvorita trio predsedovanja. Strinjala sta se, da je treba v prioritete predsedovanja primerno vključiti tudi tematike, vezane na vpliv pandemije covida-19 na obrambno-varnostno agendo EU.

Nemška stran je pri tem pripravljena Sloveniji nuditi vso potrebno podporo, saj je zagovornica pristopa, da se na predsedovanja EU gleda skozi prizmo tria in ne zgolj kot šestmesečno predsedovanje posamezne države. Obrambno minister Tonin je predlog podprl in poudaril, da je ambiciozne prioritete, ki smo si jih zastavili za čas predsedovanja, mogoče uspešneje uresničiti v 18-mesečnem obdobju.

Ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je izrazila veliko zanimanja za aktivnosti Slovenije na Zahodnem Balkanu, vključno z njeno vlogo pri zbliževanju EU in regije ter ponudila pomoč Nemčije pri teh aktivnostih. Tonin je izpostavil, da je prisotnost EU in zveze Nato dobrodošla in potrebna za ohranjanje miru, stabilnosti in varnosti v regiji. Ocenil je, da bi morala Evropska unija kot osrednje gonilo razvoja regije v prihodnje Zahodnemu Balkanu nameniti več pozornosti ter primerno nagraditi dosežen napredek. V tej luči je minister tudi napovedal, da bo Zahodni Balkan ena od prioritet slovenskega predsedovanja EU, so še sporočili z ministrstva.