MATEJ TONIN: IMAMO MORALNO DOLŽNOST, DA UKRAJINCEM POMAGAMO

DELI:
28.02.2022, NSi

Predsednik NSi ter minister za obrambo Matej Tonin je skupaj z ekipo ministrov in vodstvom stranke predstavil nekaj iniciativ za pomoč v vojni prizadetim prebivalcem Ukrajine, hkrati pa tudi spregovoril o poteku akcije Višje plače za vse, ki je namenjena podpori novele zakona o dohodnini.

Pozvali bomo člane in simpatizerje naj Ukrajincem humanitarno pomagajo

»V Ukrajini se odloča o evropski prihodnosti. Putin se ne boji Nata, ampak vrednot, ki jih ta predstavlja. Ukrajina potrebuje našo pomoč, naša moralna dolžnost pa je, da se na ta klic odzovemo in po najboljših močeh pomagamo. Pomagali bomo z materialnimi in finančnimi sredstvi ter tudi vojaško pomočjo. Pomemben pa je tudi humanitarni vidik. V NSi bomo pozvali svoje člane in simpatizerje, da po svojih močeh humanitarno pomagajo,« je v izjavi za javnost ob stojnici za Prešernovem trgu dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Poudaril je, da bodo na ministrstvu za obrambo skupaj s Civilno zaščito organizirali prostor, kamor bodo lahko ljudje prinašali humanitarno pomoč za Ukrajince. Civilna zaščita pa bo zagotovila logistiko za prevoz te pomoči v Ukrajino ali pa v države, ki sprejemajo ukrajinske begunce.

»Ustanovljena je skupina za sprejem beguncev, v kateri so tudi predstavniki ministrstva za obrambo. Urejamo vse potrebno za sprejem morebitnih beguncev. Ministrstvo za delo pa je pripravilo 80 nastanitev za begunske otroke, ki bi v Slovenijo prišli brez staršev,« je še dodal minister Tonin.

Zbrali več kot 20.000 podpisov podpore za višje plače

»Mir ni samoumeven in zanj se moramo  potruditi. Ob tem pa so pomembna tudi vlaganja v varnost. V miru pa je pomembno tudi ustrezno ekonomsko in poslovno okolje, da naši državljani lahko razvijejo vse svoje potenciale. Ključno je, da si država ne vzame preveč od plač ljudi. V podporo spremembam zakona o dohodnini, ki bodo vsem državljanom dvignili plače, smo zato zagnali posebno akcijo, kjer državljani s podpisi izražajo podporo zakonu. Zbrali smo 22.162 podpisov. Podpise bomo zbirali še naprej, saj bitka za spremembe zakona o dohodnini še ni dobljena. Ljudi zato vabimo, da tudi v prihodnjih dneh oddajo podpis podpore za spremembe zakona,« je še poudaril predsednik NSi.