MATEJ TONIN: GOSPODARSTVO MORAMO PRIPRAVITI NA NOV ZAGON

DELI:
06.01.2021, NSi

»Naš odziv na epidemijo v prihodnjih mesecih bo ključen in bo odločal o tem, kako globoke posledice bo epidemija pustila na naših življenjih, gospodarstvu, naših medsebojnih odnosih. NSi bo storila vse, da bo Slovenija iz epidemije izšla na strani zmagovalcev. V Sloveniji želimo izboljšati poslovno okolje, kar bo pripomoglo k lažjemu in bolj gladkemu izhodu iz krize ter vsem zagotoviti dostopno javno zdravstvo,« je na novinarski konferenci povedal Matej Tonin.

Naš skupni izziv mora biti izboljšano podjetniško okolje

Poudaril je, da je cilj Nove Slovenije delujoče gospodarstvo. »Z ukrepi PKP smo nudili pomoč gospodarstvu v najtežjih trenutkih. Sedaj mora biti naš skupni izziv, da v Sloveniji izboljšamo podjetniško okolje: da se bo splačalo delati, da bodo mladi in vsi Slovenci doma lahko razvili svoje potenciale in talente. Nesprejemljivo je, da mlade v tujini cenijo, doma pa ne dobijo svoje priložnosti. Leta 2019 se je iz Slovenije v tujino izselilo kar 15.160 prebivalcev, samo lani pa skoraj 4.000 mladih,« je dejal Matej Tonin.

Ključen izziv v teh dneh predstavlja tudi dvig minimalne plače. »Številne delodajalske organizacije svarijo pred hudimi posledicami njenega dviga: številna podjetja razmišljajo o odpuščanjih in selitvi proizvodnje v tujino. V NSi smo prepričani, da se mora delo splačati.  Država si mora od našega dela vzeti manj. Tisti, ki dela, ne more biti reven. Zato bomo predlagali, da se v višini dviga minimalne plače razbremeni vse plače v Sloveniji,« je bil jasen predsednik NSi.

Razbremeniti moramo plače

Dodal je, da zgolj dvig minimalne plače ni dovolj, saj se s tem podrejo vsa razmerja v gospodarstvu in javni upravi. »Minimalna plača bo kmalu enaka povprečni plači. Z razbremenitvijo plač pa bomo omogočili konkurenčnost našega gospodarstva. Podjetja bodo lahko bolje nagradila svoje zaposlene. Potrebujemo pa tudi večjo razliko med minimalno plačo in socialno pomočjo,« je poudaril.

Prepričan je tudi, da birokracija duši našo ustvarjalnost in uničuje talente. »Zato smo že pripravili zakon o poenostavitvah v državni upravi. S temi spremembami bomo po mnenju NSi naredili pomemben premik k debirokratizaciji in poenostavitvi poslovnega okolja. Ljudje in podjetja se bomo lahko manj ukvarjali s papirji in birokracijo, dobre ideje bomo lažje razvijali in jih spravili v življenje,« je dejal Matej Tonin.

Poudaril je, da je ukrep sporazumnega podaljšanja zaposlitve, ki ga je predlagala NSi,  eden izmed najpomembnejših protikriznih ukrepov, ki temelji na enakopravnosti in solidarnosti. »Vsi, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, bodo v soglasju z delodajalcem lahko delali še naprej. S tem spodbujamo dialog in gradimo odnose in zaupanje znotraj podjetij, javne uprave. S tem gradimo partnerstvo in enakopravnost v delovnem procesu. Seveda pa delodajalcem omogočamo, da delavce, ki niso motivirani za delo, zamenjajo z delavci, ki nimajo službe, tukaj pa vidimo priložnosti za številne mlade. Gre vsekakor za generacijsko solidarnost,« je dejal Tonin.

Predlagali bomo ustanovitev strateškega sveta za zdravstvo

Naslednja pomembna prioriteta NSi pa je vsem dostopno javno zdravstvo. »Ne smemo dopustiti, da se zaradi epidemije že tako dolge čakalne vrste še podaljšajo. Naša najpomembnejša zaveza je zdravje vseh državljanov! Če kdaj, je sedaj potrebno združiti in povezati vse kapacitete in vse izvajalce, ki jih slovenski zdravstveni sistem premore. Smo sredi epidemije, v izrednih razmerah in zmagamo lahko samo povezani, če med seboj sodelujemo vsi. Podobno kot vlak vozi po dveh tirnicah, imamo tudi tukaj dve tirnici, ki ju moramo povezati,« je poudaril predsednik NSi.

Napovedal je, da bo NSi zato koalicijskim partnerjem predlagala ustanovitev vladnega strateškega sveta za zdravstvo. »K sodelovanju želimo pritegniti vse strokovnjake s področja zdravstva v Sloveniji. NSi je pripravljena voditi omenjeni svet. Naš cilj je vsem dostopno javno zdravstvo. Potrebujemo zdravstveni sistem, ki bo v središče postavil pacienta in skrb za njegovo hitro in kvalitetno obravnavo,« je dodal.