Matej Tonin: Glede na predstavljene dokaze sem od zunanjega ministra pričakoval odstop

DELI:
09.05.2018, NSi

»Glede na včerajšnje razkritje Televizije Slovenija in Planet TV sem danes pričakoval odstop ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. Včeraj objavljeni dokumenti namreč kažejo, da je slovenska stran vedela, da nam Hrvati prisluškujejo,« je uvodoma dejal Matej Tonin.

Izrazil je prepričanje, da vodja slovenske projektne skupine Simona Drenik tega ni naredila namenoma, ampak zato, ker so ji odgovorni na ministrstvu za zunanje zadeve dali lažna zagotovila o zaščiti telefonskega aparata, ki ga je uporabljala.

Zunanje ministrstvo ni sprejelo zaščitnih ukrepov

Kot je poudaril, je Simona Drenik le vestno izpolnjevala navodila svojega narejenega,  ministra Erjavca. »Valjenje krivde na Drenikovo je zato enako, kot če bi nogometni selektor za poraz krivil kapetana ekipe. Imel je vse možnosti, da bi jo zamenjal, če je ocenil, da nalogi ni dorasla. Prav tako zunanje ministrstvo ni zagotovilo vseh zaščitnih ukrepov v slučaju prisluškovanja. Zato je zunanji minister za končen rezultat objektivno in subjektivno odgovoren,« je pojasnil predsednik NSi.

»Zunanji minister Karel Erjavec je objektivno in subjektivno odgovoren za polom Slovenije pri arbitraži, zato nima nobene pravice, da se skriva za uradniki. Minister je v zvezi z arbitražo deloval nevestno. Njegove izjave so škodovale procesu, kar je obsodilo tudi arbitražno sodišče. Pri takšnem polomu bi vsak zahodnoevropski politik odstopil,« je bil jasen predsednik NSi.

NSi bo predlagala ustanovitev preiskovalne komisije

Razsodbo arbitražnega sodišča je označil kot slabo, saj je Slovenija kopnem vse ozemlje, razen Mirišča, izgubila, na morju pa smo izgubili petino Piranskega zaliva. »Stika naših teritorialnih voda z odprtim morjem nismo dobili, kar je slabše celo od rešitve v sporazumu Drnovšek – Račan,« je še dejal Tonin in napovedal, da bo NSi predlagala ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije v zvezi z arbitražo.

»Komisija bo lahko pregledala vsa gradiva, javna in tajna, predvsem pa bo lahko zaslišala akterje, začenši z zunanjim ministrom, vodjo skupine Simono Drenik, sodnikom Jernejem Sekolcem ter vsemi ostalimi akterji,« je napovedal Tonin in dodal, da je naša zgodovinska dolžnost, da raziščemo, zakaj smo izgubili dele slovenskega ozemlja.