MATEJ TONIN NA PROGRAMSKI KONFERENCI: EVROPSKA UNIJA IMA NEPOSREDEN VPLIV NA NAŠA ŽIVLJENJA

DELI:
06.04.2024, NSi

Vstopamo v zadnji mesec pred kampanjo za volitve v Evropski parlament. V Celju se je na programski konferenci predstavila lista NSi za evropske volitve, članice in člani stranke pa so soglasno potrdili tudi program z naslovom Evropa blizu našim ljudem, s katerim bo NSi nastopila na junijskih volitvah. Program si lahko preberete TUKAJ.

Zbrane je nagovoril nosilec liste in predsednik NSi Matej Tonin, ki je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da se NSi predstavlja z močno kandidatno listo in ima veliko konkretnih vsebinskih rešitev. »Programe znamo spravljati v življenje. Imamo raznovrstno listo, ki je evropska, nacionalna in lokalna. Naša lista je kombinacija izkušenj, mladostne energije, lokalnih interesov in na njej imajo večino ženske,« je dejal predsednik NSi.

Poudaril je, da je EU naš dom in da je 80 odstotkov naše nacionalne zakonodaje vezane na evropske predpise. »Evropska unija ima neposreden vpliv na naša življenja. Čutimo jo v naših življenjih in denarnicah. Slovenski poslanci morajo znati naše interese zagovarjati v Bruslju, iz Bruslja pa prinašati priložnosti za Slovenijo,« je dejal Tonin.

Mir je temelj vseh družbenih podsistemov

V nadaljevanju nagovora je opozoril na divjanje vojne na evropskih tleh, ki pa je še osvetlila pomen miru. »Imamo vojno na evropskih tleh. Moja generacija je mislila, da bo imela to srečo, da jo bo neposredna izkušnja vojne zaobšla. Danes nisem več tako prepričan.

Če Putinu uspe v Ukrajini, ga nič ne bo ustavilo, da svojih velikopoteznih carskih zamisli ne nadaljuje v Moldaviji, Baltskih državah itd. Članstvo v NATU nima alternative. Kolektivna varnost je zato ključna za majhne države. Na miru vse stoji, brez miru pa vse pade. Brez njega ni uspešnega gospodarstva in razvejanih družbenih dejavnosti,« je poudaril Tonin.

ZA pravičen zeleni prehod, bolj konkurenčno gospodarstvo in učinkovito upravljanje migracij

»V zadnjem desetletju spremljamo upad gospodarske moči EU. Delalni smo napačne stvari – namesto z inovacijami smo se ukvarjali s pretirano regulacijo in birokracijo. Smo zaradi direktive GDPR varnejši na spletu? Niti ne, saj nam mobilni telefoni vsak dan zberejo tisočkrat več osebnih podatkov, pa tega niti ne zaznamo. Smo pa ogromne probleme povzročili podjetjem,« je poudaril Tonin.

Za čistejše okolje s tehnološkim razvojem, ne s prepovedmi

Evropa se sooča tudi z idejami o hitrem in nepremišljenim zelenim prehodom. »Bistvo ideološkega zelenega prehoda je, da je finančno nevzdržen in umazanijo zgolj prenaša iz Evrope na druge celine. Ljudi bo potegnil v revščino. Temu pa v NSi ostro nasprotujemo. Evropa s 7 % globalnih izpustov CO2 s prepovedmi ne more rešiti planeta. Namesto s prepovedmi pa ga lahko s tehnološkimi izboljšavami in to zagovarjamo v NSi,« je bil jasen predsednik NSi.

Azilne centre je potrebno postaviti izven Evropske unije

Nosilec liste NSi je pozval tudi k spremembi upravljanja z ilegalnimi migracijami. »Koncept upravljanja migracij moramo popolnoma spremeniti. Narediti ga moramo takšnega, da se migrantom ne splača na nevarno pot. Predlagamo oblikovanje migrantskih centrov v tretjih varnih državah izven meja EU. Predvsem pa moramo vsem, ki o prihodu v Evropo razmišljajo, jasno sporočiti, da v Evropo lahko pridejo samo legalno. Pričakujemo pa tudi, da se bodo prilagodili našemu načinu življenja, se integrirali v družbo in nam pomagali sooblikovati našo družbo,« je dejal Tonin in pozval k graditvi Evrope, ki bo blizu našim ljudem.