Matej Tonin: Cilj samostojne in neodvisne države smo dosegli, ostaja pa hrepenenje po pravni državi

DELI:
24.06.2019, NSi

Ljubljana, DZ.
Intervju s predsednikom DZ Matejem Toninom.

»Cilj samostojne in neodvisne države smo dosegli, ostaja pa hrepenenje po pravni državi, kjer bodo za vse veljala enaka pravila igre in v kateri boš lahko v polnosti izpolnil svoje talente. Pred državo so pomembni izzivi, s katerimi se bomo lahko uspešno soočili, če bomo presegli klasične blokovske delitve,« je povedal predsednik NSi Matej Tonin v intervjuju za časopis Večer. V njem je spregovoril tudi o svojem pogledu na dan državnosti in narodno zavednost med mladimi generacijami.

Dotaknil se je tudi procesa implementacije arbitražne razsodbe, pa odnosov med Slovenijo in Hrvaško, pa tudi aktualnih zaslišanj Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Kritiziral je nov predlog ministrstva za izobraževanje, ki želi na plečih otrok in staršev graditi svoj politični profit. »Ustavno sodišče je bilo jasno. Javno veljavni program, ki ga je potrdila država, je treba povsod enako financirati ne glede na to, ali se izvaja za zidovi šol, ki so jih zgradile občine ali pa zasebni zavodi. Pri celotni stvari gre za financiranje programa, vendar pa minister Pikalo, SD in Levica ustvarjajo vtis, kot da naj bi šlo za financiranje zidov šol. To ni res. Zasebne šole morajo zgraditi in vzdrževati zasebniki s svojim denarjem, pogovarjamo se le o financiranju javno veljavnega programa. Danes so zasebne šole z javno veljavnim programom, lahko bi jim rekli javne nedržavne ali pa javne nevladne šole dostopne za vse otroke ne glede na njihov socialni status. Če se uveljavi rešitev ministra Pikala, bodo te šole le še za bogate,« je povedal predsednik NSi.

Spregovoril pa je tudi o prihodnosti in načrtu prenove stranke. »Naša želja je, da prevzamemo večjo odgovornost v slovenski politiki. Do zdaj smo bili ves čas v pogonu volitev, zdaj pa že intenzivno delamo na prenovi stranke. Izvršni odbor Nove Slovenije je že ustanovil štiri delovne skupine. Procesi prenove se morajo končati do našega kongresa, ki bo novembra letos. Ampak to je šele začetek preobrazbe Nove Slovenije,« je še dodal.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.

V PDF formatu pa ga dobite TUKAJ.