MATEJ TONIN: ČE ŽELIMO DOSEČI VELIKO ZMAGO, MORAMO VANJO NAJPREJ VERJETI SAMI

DELI:
15.10.2022, NSi

»Po dveh letih sem nam je končno uspelo zbrati v živo. Pogrešal sem vas, zato se današnjega kongresa iskreno veselim. Želim vam stisniti roko in se vam zahvaliti za nesebično podporo v zadnjih dveh letih. Bila so težka leta. Zaradi vas smo zdržali in na doseženo lahko gledamo z zadovoljstvom. Dolžnosti v vladi smo prevzeli marca 2020, ko je bila Slovenija popolnoma nepripravljena za soočanje s Covidom. Virusa nismo poznali, zaščitne opreme nismo imeli, cepiva še ni bilo na vidiku. Pogumno smo zagrizli v delo. Zagotovili smo zaščitno opremo in cepivo. Istočasno smo sprejeli tudi deset protikoronskih paketov, s katerimi smo izdatno pomagali ljudem in gospodarstvu,« je v kongresnem nagovoru uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Dodal je, da je bilo v času prejšnje vlade ključno varovanje zdravja in življenja ljudi. »Zagotovo smo pri našem delu storili kakšno napako. Morda je bil kakšen ukrep strožji kot bi lahko bil. A dejstvo ostaja, da je Slovenija, z Novo Slovenijo v vladi, iz korona krize izšla na strani zmagovalk, z visoko stopnjo gospodarske rasti in nizko brezposelnostjo.«

Zahvalil se je svojim nekdanjim ministrskim kolegom Janezu Ciglerju Kralju, Jerneju Vrtovcu in Marku Borisu Andrijaniču za njihovo požrtvovalnost, ko so bili ministri in to, da so se v času, ko jih je domovina najbolj potrebovala, dali na razpolago. »Moj poklon za vaše izjemne dosežke, ki bodo ostali neizbrisni. Nova Slovenija je dokazala, da je pripravljena in sposobna voditi državo,« je dejal Matej Tonin.  Svojo zahvalo je namenil tudi ekipi nekdanje poslanske skupine in ekipi glavnega tajništva za njihovo neutrudno podporo in služenje stranki.

Mir še vedno ni nekaj neumevnega

Leto 2022 si bomo zagotovo zapomnili za vedno. »Ko smo že mislili, da smo opravili s korona krizo in da bomo končno normalno zaživeli, je na evropskih tleh izbruhnila vojna, ki je vse nas postavila pred nove preizkušnje. Opozoril ameriških obveščevalnih služb ni nihče jemal preveč resno. Bilo je preveč neverjetno, da bi verjeli, da je v 21. stoletju vojna v Evropi še vedno mogoča. Zgodilo se je. Rusija je napadla Ukrajino,« je dejal in nadaljeval: »Ruski napad je brutalna kršitev mednarodno pravnih aksiomov, ki so se vzpostavili po drugi svetovni vojni. Šlo je tudi za napad na temeljne vrednote demokratičnega sveta. Žalostno smo spoznali, da tudi v 21. stoletju mir še vedno ni nekaj samoumevnega.«

Evropa in celoten zahodni svet je bil postavljen pred izziv. »Ali o temeljnih vrednotah le razpreda ali pa jih je pripravljen tudi braniti, pa čeprav nas to tudi nekoliko boli. Zadovoljen sem, da je imela vlada, v kateri je sodelovala Nova Slovenija, do ruske agresije jasno stališče. Nasilno spreminjanje meja je nesprejemljivo za Evropo 21. stoletja. Razbijanje in pobijanje pa vojni zločin,« je dodal predsednik Matej Tonin.

Zavzel se je za čimprejšnjo vzpostavitev miru. »Mir je v našem interesu, vendar pa miru ne bomo dosegli s cvetjem v laseh in všečnimi pozivi. Ta se bo zgodil, ko bomo zanj vzpostavili primerne okoliščine.«

Matej Tonin pa je opozoril na zaskrbljujočo politiko na področju obrambe, ki jo v novi vladi narekuje stranka Levica. »Ko številne druge vlade povečujejo obrambne izdatke, pri nas Levica zahteva razprave o izstopu Slovenije iz NATA in znotraj sedanje vlade doseže razveljavitev pogodbe za vozila Boxer. Vojna je praktično na našem dvorišču in vrag je odnesel šalo. Pametne države poskrbijo za svojo varnost, nespametne pa še vedno tiščijo glavo v pesek,« je dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Radikalno levo krilo sedanje vlade predstavlja največjo grožnjo nacionalni varnosti. »Zaradi njihovih politikantskih aktivnosti je  Slovenska vojska slabše opremljena, omajana je mednarodna kredibilnost Slovenije in porušeno zaupanje z našimi ključnimi zavezniki,« je poudaril predsednik NSi.

Nova Slovenija je na strani delovnih in ustvarjalnih ljudi

Matej Tonin je v nadaljevanju svojega nagovora opozoril na škodljive vplive radikalno levega krila tudi na ekonomskem področju. »Znova se soočamo z dvigovanjem davkov, s prisilnimi dajatvami in z grožnjami z nacionalizacijo. Vse to smo že nekoč videli. Ni se dobro končalo. Medtem ko vlade po Evropi znižujejo davke in tako ljudem pomagajo prebroditi visoko inflacijo, naša vlada dviguje davke. Žalostno je, da želi vlada sesuvati tudi davčne sisteme, ki so se doslej izkazali kot učinkoviti in enostavni. Takšen je na primer sistem normirancev.«

Napovedal je, da bo Nova Slovenija pri obravnavi vladnega predloga zakona o dohodnini uporabila vse procesne in proceduralne možnosti, da ustavi razgradnjo dobro delujočega sistema normirancev. »Nobene potrebe ni, da bi spreminjali nekaj, kar deluje in vsak mesec prinaša stabilne davčne prihodke. Nova Slovenije je na strani delovnih in ustvarjalnih ljudi.«

Nova Slovenija je po njegovem mnenju tudi na strani družin. »Prav zato smo v zakonodajni postopek vložili zakon o dohodnini, ki krepi prihodke slovenskih družin. Z našim predlogom bi slovenskim družinam zagotovili dodatnih 39 milijonov evrov. Toliko bi po našem predlogu ostalo več v njihovih žepih. To je prispevek Nove Slovenije za krepitev srednjega razreda, ki ga za stabilnost in trdnost družbe najbolj potrebujemo. Slovenske družine je potrebno krepiti,« je dejal predsednik Matej Tonin.

Dotaknil se je tudi aktualnega političnega dogajanja, kjer je poudaril, da spremenjen družinski zakonik predstavlja korak nazaj od sedanje dobre družinske zakonodaje, ki je v središče postavljala otroka. »Očitno bomo morali oditi še tretjič na referendum in znova povedati, da otrok ni pravica, ampak velik dar. In da je samo ženska lahko mama in da je samo moški lahko oče. V otrokovem interesu pa je, da ima tako mamo kot tudi očeta.”

V komentarju aktualnega političnega dogajanja je izpostavil tudi po njegovem mnenju tri temeljne prioritete, katerim se mora posvetiti nova vlada.

Evropo čakajo pomembne spremembe. Slovenija bo del teh sprememb. Od nas pa je odvisno ali bomo nanje pripravljeni. Če bomo, potem smo lahko med zmagovalci, drugače bomo med poraženci. V naslednjih mesecih ima slovenska vlada tri ključne domače naloge:

  1. Zagotoviti pomoč gospodarstvu. Ta pomoč mora biti hitra in enostavna. Podjetja pomoč potrebujejo TAKOJ, ne januarja ali marca. Takrat bomo lahko le še preštevali brezposelne. Če bo pomoč zbirokratizirana ali nezadostna, potem podjetnikov niti ne bo več potrebno z bajoneti terat v morje. Odšli bodo sami.
  2. Nadaljevanje začetih javnih investicij. Številne investicije prejšnje vlade so bile ustavljene. Upočasnilo se je tudi črpanje evropskih sredstev. Prav državne investicije lahko v delovni kondiciji držijo celotno gospodarstvo. Sedaj ni čas za politikantske revizije, ampak smele vizije.
  3. Prenova zdravstvenega sistema. Najedli smo se parol o javnem zdravstvu. Kar resnično potrebujemo, je za vse dostopno javno zdravstvo. Švicarske in nemške modele želimo prenesti na slovenska tla. Zdravnik, ki je usposobljen za opravljanje zdravstvene dejavnosti, naj to opravlja kjerkoli v Sloveniji, ne glede na obliko organiziranosti njegovega delodajalca. Bistveno je, da so storitve plačane s strani zavoda, ki mu vsak mesec plačujemo od naših plač. Nadaljnje sprenevedanje in vztrajanje na socialističnih konceptih državnega zdravstva bo slovenski zdravstveni sistem dokončno potopilo, zato smo v Novi Sloveniji pripravljeni prispevati svoje glasove za preoblikovanje ZZZS in za preoblikovanje upravljanja javnih zdravstvenih zavodov.

Predsednik je nekdo, ki povezuje in združuje

Matej Tonin je vse zbrane spomnil na prihajajoče predsedniške volitve. »Čez dober teden dni nadaljujemo s predsedniškimi volitvami. Predsednik je nekdo, ki povezuje, združuje in motivira ljudi. V začetku septembra med predstavljenimi kandidati nismo našli takšnega, zato smo ga poiskali v naših lastnih vrstah. Hvaležen sem Janezu Ciglerju Kralju, da se je odzval vabilu. V njem smo videli točno tisto, kar bi predsednik moral biti. V prvi vrsti blizu ljudem. Najprej mora razumeti ljudi, da jih lahko združuje in navdušuje.«

Dejal je, da je Janez Cigler Kralj vrednotam krščanske demokracije predan in jih tudi živi. »V času volilne kampanje je edini, ki jih jasno in brez sramu zagovarja. Odločno poudarja, da se bo zavzemal za to, da bodo vrednote, po katerih so stoletja živeli Slovenke in Slovenci, pa tudi vsa krščanska Evropa, spet postale temelj naše družbe. Med predsedniškimi kandidati je EDINI, ki je glasoval proti sedanjemu predlogu Družinskega zakonika. Tega ni zmogel niti Anže Logar.«

Matej Tonin je zagotovil, da bo z veseljem obkrožil številko 3. “Predstavljaš in zagovarjaš tisto, v kar tudi sam verjamem. Nova Slovenija v ospredje postavlja koristi državljanov. Dialog je za nas vrednota, ne pa slabost” Svoj govor je predsednik NSi nadaljeval s komentarjem kritik, ki jih je stranka deležna iz desnega in levega pola. »Na socialnih omrežjih spremljam vsesplošno zmerjanje in obtoževanje. Naj vsem zelo jasno povem, ne delamo za Goloba niti za Janšo, delamo pa za Slovenijo in za njene ljudi. Nova Slovenija se ne pogaja z Golobom za vstop v vlado. Ne zanima pa nas tudi opozicijska parola »tem slabše za vlado, tem boljše za nas«. Nova Slovenija v ospredje postavlja koristi državljanov. Dialog je za nas vrednota, ne pa slabost,« je poudaril predsednik Matej Tonin.

Matej Tonin: NSi nameravam razvijati v moderno stranko, ki se ne bo sramovala temeljnih vrednot

V zaključku svojega nagovora vsem zbranim je Matej Tonin predstavil prioritete svojega že tretjega mandata kot predsednik stranke. »Novo Slovenijo nameravam razvijati v moderno stranko, ki pa se ne bo sramovala temeljnih vrednot, na katerih je zrasla naša družbe. Graditi nameravam na dialogu. Zavračam izključevanje. V naši prelepi Sloveniji bomo morali z ramo ob rami živeti še dolgo, kljub vsem razlikam. Zato se bom trudil iskati skupne imenovalce, ne pa potencirati razlik. Na ekonomskem področju bo stranka uveljavljala socialno tržno gospodarstvo, za katerega je značilno, da imajo vsi enake štartne možnosti in kjer se delo splača,” je poudaril predsednik Matej Tonin in zaključil: “Pri vrednotah se bomo opirali na štiri temeljne vrednote krščanske demokracije, to so svoboda, pravičnost, varnost in človekovo dostojanstvo.”

V zaključku je dejal: “Moje temeljno poslanstvo pa bo v prihodnjih letih med nami in našimi podporniki zgradimo samozavest, da je edina prava alternativa Nova Slovenija. Imamo močan program in sposobne ljudi, ki bodo vzpostavili vključujočo in uspešno Slovenijo. Čaka nas veliko dela. Če želimo doseči veliko zmago, moramo vanjo najprej verjeti sami.”