MATEJ TONIN: ČE NEKDO ŽELI SOUSTVARJATI EVROPSKO DRUŽBO, SE MORA PRILAGODITI NAŠEMU NAČINU ŽIVLJENJA

DELI:
31.05.2024, NSi

Pred nami je samo še deset dni do evropskih volitev. V oddaji 24ur zvečer je nosilec liste NSi Matej Tonin na evropskih volitvah soočil mnenja o evropski varnostni in migracijski politiki. Priznanje Palestine bo po mnenju predsednika NSi brez učinka. »Pogrešam ambicioznost slovenske diplomacije, ki naj bi začela posebno iniciativo za mirovno misijo v Gazi, saj bi po mojem mnenju le to naredilo razliko v življenju trpečih Palestincev in Palestink. Šele, ko se bodo spopadi ustavili, se lahko začnejo pogovori o tem, kako se bosta vzpostavili dve državi in trajen mir. Vse ostalo je pa nadaljevanje konflikta v nedogled,« je dejal.

V nadaljevanju so spregovorili o konfliktu v Ukrajini. Matej Tonin je dejal, da se Putin trenutno vede podobno kot se je Hitler v 30. letih. »Zahteva dele ozemlja, zato da bo zavladal mir. In če ga ne bomo ustavili, bo to pomenilo, da je v 21. stoletju še vedno mogoče spreminjati meje na nasilen način. To je zelo nevarno, zlasti za majhne države,« je opozoril.

Dotaknili so se tudi aktualne evropske migracijske politike. Podnebne spremembe podpirajo oziroma pospešujejo migracije. »Naše možnosti niso brezmejne, zato je treba narediti sistem takšen, da bomo tisti, ki smo že v Evropski Uniji dostojno živeli, ostalim pa bi bilo treba pomagati, da si bodo znali ujeti ribo in da bo tudi njihovo življenje boljše,« je poudaril Tonin in zaključil: »Zagovarjam avstralski model upravljanja z migracijami, kjer bi bil vstop v Evropsko unijo mogoč samo na legalen način. Kdorkoli pa pride k nam ilegalno, naj bo vrnjen nazaj, od koder je prišel. To bi bilo tisto pravo sporočilo, da se izognemo tihotapcem. Če želiš priti v Evropsko unijo, če nam želiš to družbo pomagati soustvarjati, potem pridi na legalen način.«