Matej Tonin: Če bo politika sodelovala, bo Slovenija uspešna

DELI:
29.05.2018, NSi

vir: Bojan Puhek, Siol

V včerajšnjem 2. soočenju na POP TV je bil gost tudi predsednik NSi Matej Tonin. V oddaji, kjer so pretežno govorili o gospodarstvu, je nanizal predloge NSi za višje plače, bolj uspešno gospodarstvo ter debirokratizirano Slovenijo.

Če gradbeno dovoljenje v tujini dobijo hitro, mora tako biti tudi v Sloveniji

V oddaji so bili tudi 4 uspešni slovenski podjetniki, zato so precejšnji del oddaje posvetili njihovim projektom. Predsednik NSi je skozi projekt obnovo Plečnikovega stadiona pokazal, kako dvolična je slovenska politika. »Projekt za obnovo bežigrajskega stadiona, v katerega je g. Pečečnik vložil veliko denarja, kaže na to, da domači in tuji investitorji v Sloveniji niso enakovredno obravnavani. Vlada je skrbela le za investicijo Magne,« je pojasnil Tonin in dodal:

»Ko nekdo nedopustno dolgo časa čaka na gradbeno dovoljenje, je edino logično, da v primer poseže vlada in odloči ali je zahteva za gradbeno dovoljenje upravičena. Težko je poslušati politike, ki so 14 let v vladi imeli priložnost, da gospodarstvu pomagajo, pa mu niso. Če gradbeno dovoljenje hitro dobijo v drugih državah EU, ne razumem, zakaj ne bi tako bilo tudi v Sloveniji.«

Delo naj zopet postane vrednota!

Matej Tonin je predstavil tudi predlog NSi, da 13. in 14. plača ne bi smeli biti obdavčeni. Velik problem v Sloveniji pa vidi v tem, da se delo nikakor ne splača. »Dokler bo razlika med minimalno plačo in socialnimi prejemki tako nizka, bomo vedno imeli ljudi, ki ne bodo hoteli delati. Temu je treba narediti konec!« je prepričan predsednik NSi.

Kot pravilno rešitev je izpostavil višjo dohodninsko olajšavo, ki pomeni, da bodo plače višje. S tem enostavnim ukrepom bo pridobilo tako gospodarstvo, kot tudi delavci. Pohvalil pa je pametne podjetnike, ki dobiček vlagajo v razvoj in dobre plače.

»Dobro je, da imajo podjetja dobiček, saj le tako lahko podjetniki razvijajo svoje podjetje ter svoje zaposlene nagrajujejo za dobro delo. Le na tak način imajo zadovoljne in uspešne delavce,« je dejal Matej Tonini in zraven okrcal Luko Mesca ter mu očital, da pozablja na vse podjetniki in delavne ljudi v Sloveniji, ki trdo delajo za to, da lahko tudi poslanca petega dne v mesecu dobita plačo.

Trdno stojim za idejo sodelovanja

Ob koncu oddaje je zopet izpostavil, da mora politika čim bolj sodelovati. »Šele takrat, ko bo politika sodelovala, ne pa se izključevala, bo Slovenija prosperirala. Zato trdno stojim za idejo sodelovanja,« je prepričan Tonin, ki je dodal:

»Slovenija je preveč lepa, da bi propadla zaradi slabega upravljanja. Zato je potrebno upravljanje spremeniti in našo državo narediti zopet zanimivo za mlade, ki bodo v nasprotnem primeru še vedno množično odhajali iz države.«