MARK BORIS ANDRIJANIČ: ZA UČINKOVITO SODSTVO JE NUJNA ČIMPREJŠNJA DIGITALIZACIJA

DELI:
15.04.2022, NSi

Minister Mark Boris Andrijanič je v soočenju predstavil strategijo NSi za bolj učinkovito pravno državo. »Za dobro delujočo državo je nujno, da je razkorak med pravom in tem, kar je prav, čim manjši. Lahko rečem, da je moje zaupanje v pravosodni sistem visoko, ni pa brezmejno. Vsi vemo, da naša pravna država ne deluje čisto tako, kot bi morala. Ko gre za manjše kazenske zadeve sistem dobro funkcionira, ko gre za težko kriminaliteto, se pa “zatakne”,« je uvodoma povedal minister Andrijanič.

Minister za digitalno preobrazbo je nadaljeval, da Nova Slovenija spoštuje pravosodje, zavedamo pa se njegovih pomanjkljivosti in možnosti za izboljšave. »Živimo v odprti in demokratični družbi, kjer mora biti zaželena vsaka kritika. Zagovarjamo pravosodni sistem po nemškem zgledu, kjer je potrebno opraviti poskusno dobo v trajanju petih let, preden je trajni sodniški mandat podeljen,« je dejal Andrijanič.

Za učinkovito sodstvo je nujna čimprejšnja digitalizacija sodstva, saj bi se s tem povečali transparentnost sodišč. To bi okrepilo tudi zaupanje javnosti v postopke. »Nujna je digitalizacija sodstva. Med drugim bi na spletu objavil vse sodbe in prenašal obravnave, stranke bi lahko s sodišči poslovale elektronsko,« je povedal minister Andrijanič.

Vedno je prostor za izboljšave

Nadaljeval je s komentarjem epidemoloških ukrepov, ki jih je sprejemala vlada in naletela na veliko neodobravanje enega dela javnosti. »Nikoli ni vse v redu, vedno je prostor za izboljšave. Številne evropske države so sprejemale podobne ukrepe, nekatere tudi precej strožje. Ne le to: pri nas smo imeli ogromno neprijavljenih protestov. Drugod ni tako. Če v Londonu, Bruslju, Parizu, Berlinu želi nekdo organizirati neprijavljen protest, bo ta trajal samo do prihoda prvega policista, in tam so policisti tudi precej ostreje obračunali s protestniki kot pri nas,« je navedel Andrijanič.

Minister Andrijanič je dejal, da v stranki z nevladniki “tesno sodelujejo”. »Civilna družba igra zelo pomembno vlogo v vsaki demokratični državi in Slovenija ni nobena izjema. Samo poglejte naša gasilska društva, druge prostovoljske organizacije, kako veliko delajo v lokalnih okoljih. V Novi Sloveniji menimo, da bi državljani večji delež dohodnine lahko namenili nevladnikom,« je dodal Mark Boris Andrijanič.

Prepirljivost se  mora nehati

»Razdeljenost Slovenijo ubija in žene mlade iz države. Prepirljivost se mora nehati, ne nazadnje se bomo morali usesti za isto mizo in sestaviti veliko koalicijo, postaviti smer razvoja države. Ne glede na to ali se z njimi strinjamo ali ne, je potrebno spoštovati tudi medije, lahko pa smo do njih tudi kritični. Zasebni mediji izbirajo svojo pot, je pa treba pri RTV Slovenija doseči uravnoteženost po zgledu BBC-ja,« je pripomnil minister in dodal: »Potrebne so spremembe v smeri večje uravnoteženosti, pluralnosti, inkluzivnosti.«

Nova Slovenija ima po mnenju ministra Andrijaniča v prihodnost usmerjen program in mlado ter učinkovito ekipo, ki ima kaj pokazati. »Gradijo se nove ceste, domovi za upokojence, mostovi itd., stvari se premikajo na bolje. Vedno smo se trudili, da imamo dober medsebojni odnos z vsemi in za dobro sodelovanje,« je zaključil minister Mark Boris Andrijanič.