MARK BORIS ANDRIJANIČ: SLOVENIJO POSTAVLJAMO NA ZEMLJEVID DIGITALNO NAPREDNIH DRŽAV

DELI:
02.03.2022, NSi

Poslanci državnega zbora so na izredni seji potrdili predlog zakona o digitalni vključenosti, ki predvideva ukrepe na področju digitalne pismenosti.

Ministru Marku Borisu Andrijaniču je uspelo v prizadevanjih, da Slovenija bolj odločno stopi na pot digitalizacije. V veljavo vstopajo digitalni boni, s katerimi si bomo lahko državljani privoščili najnovejšo računalniško opremo ali tečaj računalniškega opismenjevanja. Gre za najbolj ambiciozen program digitalnega opismenjevanja v zgodovini Slovenije. Upravičenci bodo lahko digitalne bone unovčili že od 15. junija naprej, prvi subvencionirani tečaji pa se bodo začeli izvajati z novim šolskim letom.

»Veseli me, da so poslanci državnega zbora podprli zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, s katerim prvič celovito urejamo pridobivanje digitalnih veščin pri nas. Današnji sprejem zakona pomeni, da bomo lahko že letos zagnali največji program e-opismenjevanja v naši zgodovini. Že ob prevzemu ministrske funkcije sem izpostavil, da morata digitalna izključenost in neenakost postati stvar preteklosti. S sprejetjem tega zakona bomo naredili pomemben korak k temu cilju, ki ga danes zasleduje vsa Evropa,« je po sprejemu zakona dejal minister Mark Boris Andrijanič.

Slovenija na področju digitalne pismenosti močno zaostaja za evropskim povprečjem. Zakon zato uvaja sistemske rešitve, kot tudi interventne ukrepe, namenjene tistim, ki v teh kriznih časih najbolj trpijo zaradi digitalne izključenosti.

Zakon omogoča pridobivanje digitalnih veščin s pomočjo tečajev, ki se bodo subvencionirali prek javnih razpisov in bodo letos namenjeni mladim. Starejšim od 55 let zakon prinaša digitalne bone v višini 150 evrov za nakup računalniške opreme, ki jih bodo letos prejeli prejeli tudi osnovnošolci v zadnji triadi, vsi dijaki in študenti. Do njih bodo upravičeni tudi starejši od 55 let, ki se bodo udeležili subvencioniranih tečajev. Upravičenci bodo lahko koristili bone za nakup nove ali rabljene računalniške opreme. Bone bo prav tako mogoče združevati znotraj družin.