MARK BORIS ANDRIJANIČ: OTROKE IN STARŠE MORAMO IZOBRAŽEVATI, KAKO DIGITALNE TEHNOLOGIJE UPORABLJATI ODGOVORNO IN VARNO

DELI:
29.01.2022, NSi
vir: Služba vlade za digitalno preobrazbo

O tem kako digitalno napredni smo Slovenci, so se v tokratni oddaji »Pogovor o« pogovarjali z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem. Predstavil je Službo vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, ki spremlja in analizira stanje digitalne preobrazbe in informacijske družbe na državni ravni, ki posegajo na področja informacijske družbe in digitalne preobrazbe gospodarstva, javne uprave, zdravstva, pravosodja, kmetijstva in izobraževanja ter drugih področjih. Minister je spregovoril tudi o prednostih in izzivih digitalizacije, umetne inteligence ter predsedovanju slovenske vlade Svetu Evropske unije.

Minister Andrijanič je uvodoma predstavil pripravo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga na službi vlade predlagajo med drugim tudi zaradi izjemnega povečanja potreb po digitalni vključenosti, kar narekujejo zaostrene razmere pandemije covida-19.

S tem zakonom želijo po besedah ministra že letos zagnati največji program digitalnega opismenjevanja v naši zgodovini. Projektu bodo namenili dobrih 30 milijonov evrov. Vsem učencem in dijakom ter starejšim nad 55 let želijo omogočiti brezplačne tečaje osnovnih digitalnih veščin, ki bodo vključevali znanja na področju digitalnega bančništva in rokovanja s spletnimi storitvami javne uprave. Pomagali jim bodo z digitalnimi boni v Vrednosti 150 evrov. Obenem želijo navdušiti mlade predvsem nad tehniškimi znanji in tehniškimi poklici. Zato bodo vsem osnovnošolcem in srednješolcem omogočili dostop do naprednih digitalnih veščin, kot so programiranje, robotika, umetna inteligenca in podjetništvo. »Otroke in tudi starše moramo izobraževati o tem, kako internet in digitalne tehnologije uporabljati odgovorno in varno. Vesel sem, da sodelujemo z nekaterimi vodilnimi strokovnjaki na tem področju v Sloveniji in prav oni nam bodo pomagali oblikovati programe, ki nam bodo pomagali do tega, da bodo mladi manj zasvojeni z digitalnimi aparati. Ta pot je dolga, odgovornost se začne že pri starših,« je povedal minister.

Služba vlade za digitalno preobrazbo želi podpreti slovenske podjetnike pri prodoru na tuje trge. »Zato načrtujemo odprtje razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini, ki bo po eni strani promovirala slovensko znanje in podjetja v Severni Ameriki, po drugi strani pa povezovala naše najboljše raziskovalne in izobraževalne institucije z ameriškimi univerzami,« je povedal minister Andrijanič in nanizal še nekaj ukrepov, ki se jih prednostno lotevajo na ministrstvu. Med njimi so e-podpis v javni upravi, pilotna projekta samodejnega podnaslavljanje TV vsebin za gluhe in naglušne ter virtualno okence upravnih enot, e-javno naročilo v zdravstvu, projekta e-oskrbe in e-graditev, med drugim pa tudi mednarodni center za uporabno umetno inteligenco, ki bo podpiral slovenska podjetja z najnaprednejšimi tehnološkimi rešitvami na področju strojnega učenja in umetne inteligence.

vir: Radio Ognjišče