IZJEMEN USPEH NSi NA LOKALNIH VOLITVAH

DELI:
21.11.2022, NSi

»Nova Slovenija je edina med uveljavljenimi političnimi strankami, ki je  na včerajšnjih lokalnih volitvah povečala tako število izvoljenih županov in županj kot število izvoljenih svetnic in svetnikov po vsej Sloveniji,« je v današnji izjavi za javnost uvodoma poudaril vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Izpostavil je, da se je NSi na lokalne volitve pripravila dobro, saj je s kandidati za občinske in mestne svete nastopala v 200 občinah po vsej Sloveniji, s podporo NSi pa je kandidiralo 39 županskih kandidatk in kandidatov. »Lokalne volitve so za NSi  ene najpomembnejših volitev, saj gre za neposredno odločanje o svoji prihodnosti in razvoju celotne Slovenije,« je dodal Cigler Kralj.

»Če se dotaknem števila izvoljenih, smo v primerjavi z zadnjimi volitvami leta 2018 povečali število izvoljenih županov in sicer z 12-ih izvoljenih na volitvah leta 2018 na 16 županj in županov v letošnjem letu,« je dejal Janez Cigler Kralj in nadaljeval: »Pri številu svetnikov pa smo z 242 v letu 2018 število izvoljenih svetnic in svetnikov povečali na 290.«

Vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj je predstavil tudi jasno vizijo NSi za nadaljnji razvoj naših krajev. »Lahko rečem, da je NSi dala zavezo slovenskim občinam s poudarkom na treh ključnih ukrepih, ki smo jih že ali pa jih še bomo predlagali, da se bodo občine lažje spopadle z aktualno krizo. Želimo predvsem to, da se bodo občine z odpravo nekaterih birokratskih ovir lažje spopadle z energetsko krizo in draginjo,« je povedal .

V NSi smo v okviru rebalansa proračuna predlagali dodatnih 20 milijonov evrov za slovenske občine, zato da bodo njihovi javni zavodi, osnovne šole, vrtci, zdravstveni domovi in vsi ostali lažje preživeli energetsko draginjo; dodatnih 100 milijonov evrov, za to, da bodo občine lažje izvedle svoje načrte gradnje stanovanj za mlade družine. »Nenazadnje je pravzaprav skupni imenovalec velike večine slovenskih občin tudi to, da si želijo mlade zadržati v svoji občini in jih celo spodbuditi, da se vrnejo iz drugih okolij ali pa morda celo iz tujine in si tam ustvarijo življenje,« je dodal Cigler Kralj in zaključil: »Predlagamo tudi prenos pristojnosti  pri izdaji gradbenih dovoljenj, ki so povezana s stanovanjsko politiko, z upravnih enot na občine. V NSi bomo tako tudi v naslednjih štirih letih zagovorniki učinkovite lokalne samouprave, razvoja in medsebojnega dialoga.«