Lojze Peterle: Zdravje mora biti temeljni fokus vseh prizadevanj

DELI:
17.05.2019, NSi

»Videl sem razdeljeno Evropo in tega ne želim več videti. Slovenija se mora z lastno vizijo boriti za Evropo s slovenskimi barvami. Za to pa potrebujemo predvsem izkušene ljudi, ki so zmožni dialoga in sodelovanja,« je v soočenju na TV Slovenija povedal Lojze Peterle.

Peterle je na soočenju nacionalne televizije tudi potegnil vzporednico med čistim okoljem in zdravo hrano. »Zdravje mora biti temeljni fokus vseh prizadevanj, treba se je truditi za dvig zavesti o tem, skrbeti za čebele in vse preostalo okolje. Ne moremo imeti več Evrope z manj Evropejci in zdrave hrane v onesnaženem okolju, ki ogroža naše zdravje. Na tem področju lahko ukrepamo le z več zavedanja in s skupnimi evropskimi akcijami,« je prepričan Lojze Peterle.

Evropski poslanec je opozoril tudi, da je bil eden redkih, ki je na škodljivost TEŠ 6 opozarjal, še preden se je projekt realiziral. Dodal je, da je krivce za ta zavožen projekt, ki je sedaj na plečih davkoplačevalcev, treba pripeljati pred sodišče. »Opozarjal sem, da Teš 6 kot projekt ne pije vode, saj je cena premoga postavljena politično, in ne ekonomsko. Zdaj pa nastali položaj plačujejo gospodinjstva in gospodarstvo, ki je zato manj konkurenčno,« je povedal Peterle.

Prepričan je, da je k izstopu Velike Britanije ključno prispeval trenutek, ko je vidna evropska političarka povabila milijone prebežnikov, kar je močno spremenilo javno mnenje in duh med ljudmi.

»Brexit je predvsem lekcija, da morajo države ohraniti nadzor nad tem, kdo, kdaj in pod kakšnimi pogoji vanje vstopa. Brexit je pokazal, kaj pomeni skok v bazen brez vode in kakšne posledice ima populizem. Britanci so medtem spoznali, kako koristna je za njih EU in da so bili zavedeni,« je bil jasen evropski poslanec.

Celotno soočenje si lahko ogledate TUKAJ.