Lojze Peterle: Za ekološko in energetsko prestrukturiranje avtomobilske industrije

DELITE TA
PRISPEVEK
25.03.2009, NSi
Lojze Peterle se je na današnjem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v razpravi ob izjavi Evropske komisije o prihodnosti avtomobilske industrije strinjal s komisarjem Verheugenom, da je avtomobilska industrija strukturno pregreta in da potrebujemo ekološko in energetsko ustreznejše avtomobile. V nadaljevanju je poudaril, da bi naredili napako, če bi skušali s podpornimi ukrepi varovati dosedanjo smer količinskega razvoja. Meni, da bomo najbolj solidarni, če podpremo ekološko in energetsko usmerjeno prestrukturiranje.

Prilagamo govor v celoti:

"Gospod komisar,  popolnoma se strinjam z vami, da je avtomobilska industrija strukturno pregreta in da potrebujemo ekološko in energetsko ustreznejše avtomobile.
Napako bi naredili, če bi skušali s podpornimi ukrepi varovati dosedanjo smer količinskega razvoja. Najbolj socialni in solidarni bomo, če bomo podprli  ekološko in energetsko usmerjeno prestrukturiranje.
Ta kriza je pokazala tudi, kako močno je med seboj povezana evropska avtomobilska industrija. Tako povezana industrija preprosto ne prenese protekcionizma po nacionalnem ključu. Pričakujem, da bo skupna politika to upoštevala."