Lojze Peterle v pismu Pahorju: Pričakujem, da razlikujete med Teritorialno obrambo pred in po maju 1990

DELI:
08.10.2018, NSi

Evropski poslanec in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle je v odprtem pismu predsednika države Boruta Pahorja opozoril, da je njegov predvideni nastop v vlogi slavnostnega govornika v počastitev petdesete obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe sporen.

Teritorialna obramba Socialistične republike Slovenije (TO SRS) je bila podsistem JLA, ki je služila totalitarni oblasti komunistične Jugoslavije, je prepričan Peterle. “TO SRS je sodelovala v preddejanju agresije na Slovenijo. Predaja orožja ni bil zgolj tehnična, ampak v bistvu politična zadeva,” Peterle piše Pahorju. “Smiselno in prav pa je, da proslavljamo tisto, kar se je zgodilo pod formalnim naslovom TO oziroma delovnimi naslovi, ki so preko Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) pripeljali do prave in oborožene slovenske vojske.”

Peterle je mnenja, da do take proslave z državno udeležbo sploh ne bi smelo priti: “Ne smemo proslavljati hkrati vrednot osamosvojitve in vrednot, simbolov, namenov in sistemov bivše nedemokratične države, še posebej ne, ker so bile to vrednote in nameni agresorske JLA.”

“Odločno nasprotujem zamegljevanju zgodovine in proslavljanju kontinuitete ene od totalitarnih ustanov bivše nedemokratične Jugoslavije, ki je bila izvorno poslušna ukazom Beograda. V tej proslavi ne vidim dodane vrednosti, pač pa podlage za poglobitev nerodovitnih delitev,” piše evropski poslanec Pahorju in dodaja:

“Od Vas, gospod predsednik, pričakujem, da boste razlikovali med TO, ki je podprla JLA in TO, ki jo je skupaj s slovensko policijo v vojni za Slovenijo premagala. Še posebej zaradi tistih, ki so padli za slovensko svobodo.”

Celotno pismo si lahko preberete TUKAJ.