Lojze Peterle: Trgovinski sporazum med Japonsko in EU prinaša znatne prednosti

DELI:
21.11.2018, NSi

vir: EPP

»Sporazum med Evropsko zvezo in Japonsko bo odnose dvignil na novo strateško raven, katere posledica bodo znatne prednosti za evropske in japonske državljane,« s temi besedami je evropski poslanec Lojze Peterle, glavni pogajalec Evropskega parlamenta, pozdravil rezultat glasovanja na Odboru za zunanje zadeve o strateškem sporazumu med EU in Japonsko.

“Zavedati se moramo, da je to je pomemben dogovor med dvema partnerjema, ki delita skupne demokratične vrednote in skupno vizijo globalne trgovine ter sodelovanja. Dogovor daje signal celotnemu svetu, da ostajamo zavezani pravilom multilateralnega sistema,” je dejal.

Peterle je poudaril, da je strateški sporazum med EU in Japonsko prvi sporazum, ki vključuje poglavje o zdravju in predstavlja podlago za okrepljeno sodelovanje na področju raziskav in tehnologije.

“Na področju zdravstvenih tehnologij bo ta sporazum omogočil ohranitev in okrepitev evropskega dosega na svetovnih trgih na področju zdravstva. Prav tako bo pripomogel k več sodelovanja med državama pri zdravstvenih izzivih, s katerimi se soočamo, kot so starajoča populacija in boj proti raku,” je še dejal Peterle.

Strateški partnerski dogovor med EU in Japonsko združuje področja dosedanjega bilateralnega sodelovanja, hkrati pa tudi razširja sodelovanje na nova področja. Dogovor določa preko štirideset področij, ki vključujejo kibernetski kriminal, odzivanje na naravne nesreče, energetsko varnost, klimatske spremembe, demografsko sliko in zdravje.