Lojze Peterle: Tine Vivod je bil velik, zvest Slovenec, dosleden kristjan in pošten demokrat

DELI:
28.11.2019, NSi

Na tajništvu stranke je potekala žalna seja NSi v spomin na Avguština Vivoda. Govornik na žalni seji je bil Lojze Peterle. Njegov govor si v celoti lahko preberete spodaj.

 

Dragi sorodniki in prijatelji pokojnega Tineta Vivoda, spoštovani žalni zbor!

Zbrali smo se, da se ob nepričakovani in prerani smrti  prof. Avguština Vivoda – Tineta poklonimo njegovemu spominu. Imel sem čast, da sem ga spoznal  junija 1991, ko se je udeležil razglasitve samostojnosti in zbora Svetovnega slovenskega kongresa. Z nami je bil ves čas vojne in poročal o dogajanju v Sloveniji v Argentino.  Od takrat sva bila prijatelja in sodelavca.

Tine Vivod se je  leta 1944  rodil v Sloveniji, v Kočevju. Osnovno šolo je obiskoval v Ljubljani, na Ledini, kjer zanj ni bilo vedno malice, ker je bil sin očeta z napačne strani. Doživel je usodo razdeljenih družin, saj so se z očetom srečali v Argentini šele po desetih letih ločenosti.

V zahtevnih razmerah je v Buenos Airesu doštudiral za profesorja telesne vzgoje.

Zgodaj se je vključil v delo slovenske skupnosti, najprej v mladinske organizacije. Med drugim je postal predsednik Zedinjene Slovenije, krovne organizacije Slovencev v Argentini. Po združitvi zgodovinske SLS z SKD leta 1992, je postal predsednik SKD za Argentino in Južno Ameriko, nato tudi podpredsednik SKD za Slovence po svetu. Na to funkcijo je bil večkrat izvoljen tudi kot član Nove Slovenije. Kot je bil dr. Marko Kremžar glava SKD, je bil Tine Vivod njen motor.

Od leta 2006 do 2010 je bil  veleposlanik RS v Argentini in drugih južnoameriških držav.  K uspehom njegovega dela štejem tudi pridobitev soglasja argentinske vlade  za dvojezično gimnazijo, ki pa mu, žal, ni sledilo soglasje slovenske vlade. V času predsedovanja Slovenije EZ je vodil srečanja veleposlanikov držav članic EZ v Argentini in si pridobil izjemen ugled.

Po ustanovitvi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je poskrbel za ustanovitev VSO v Argentini. V zadnjem času se je posvetil tudi delu za argentinski Karitas.

Tine Vivod je bil velik, zvest  Slovenec, dosleden kristjan in pošten demokrat. Človek  jasnih načel, trdne vere in volje, močne energije in zanesljiv prijatelj.

Ne bom pozabil duha s katerim se je posvetil delu za močno SKD v Argentini in drugod po svetu po svetu. SKD je bila  v Argentini več  volitev  zaporedoma absolutni zmagovalec parlamentarnih volitev. SKD v Argentini ni bila nek oddaljen odbor , ampak je ustvarjalno  sodelovala v tesni povezavi s Slovenijo. Lahko bi rekel, da je bil Tine Vivod tako prisoten tu, da smo pozabljali, da je tam. SKD v Argentini se ni ukvarjala samo z izseljenskimi vprašanji, ampak je zavzemala  stališča do bistvenih vprašanj slovenske države in vsega slovenstva.

Nepozabni so bili tudi prvi obiski Rasti, slovenskih maturantk in maturantov iz Argentine, ki jih je pomagal organizirati.

Tinetu Vivodu izrekam globoko hvaležnost in iskreno priznanje za vse, kar je naredil za SKD in za Novo Slovenijo,  za ves trud in dosežke pri delu za ohranitev in razvoj slovenske skupnosti v Argentini – na kulturnem, verskem, vzgojnem, športnem, političnem in gospodarskem

področju; za vse, kar je podvzel, da bi vsi živeli v eni sami Sloveniji. Hvaležen sem mu za zgled univerzalnega slovenstva. Posebno pa sem mu hvaležen za osebno prijateljstvo, ki ni poznalo meja.

Ko mu je bila jasna diagnoza, mi je v zadnjem pismu zapisal: “Ne mislim se vdati  depresiji, delal bom naprej.”  Hvala mu tudi za ta zadnji izraz volje.  Naj nas navdihuje za delo za eno in zedinjeno Slovenijo, ki smo jih vsi zavezani.

Naj počiva v miru!