Lojze Peterle slavnostni govornik ob dnevu nemške enotnosti

DELI:
04.10.2018, NSi

Dan nemške enotnosti, 3. oktober, so obeležili tudi v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, kjer ta teden poteka plenarno zasedanje. Na vabilo predsedujočih nemški CDU/CSE delegaciji, Daniela Casparyja in dr. Angelike Niebler, je bil častni govornik Lojze Peterle.

Peterle je začel s spomini na tisto obdobje. Ko je pred osamosvojitvijo obiskoval slovenske skupnosti v Nemčiji, se je ob branju Frankfurter Allgemeine Zeitung seznanil s programom kanclerja Kohla o združitvi Nemčije. Program se je začel z zahtevo po prostem prehodu v Nemško demokratično republiko. Peterle je poudaril, da takrat berlinski zid ni delil samo Nemčije, temveč tudi Evropo.

Dotaknil se je tudi aktualnega političnega trenutka. Dejal je, da za ohranitev in krepitev Evropske zveze potrebujemo manj ideoloških oznak in več političnega dialoga.

Odnosi z Bavarsko kot zibelko krščanske demokracije ter odnos z Nemčijo kot eno večjih slovenskih zaveznic so zgledni in služijo kot dobra osnova za politični dialog. Prav tako se Nemčija zaveda pomena sodelovanja. Predsednik Evropske ljudske stranke Manfred Weber, ki je bil med prisotnimi, je že prej na plenarnem zasedanju dejal, da brez manjših držav ni Evrope.

Govor je Peterle sklenil z mislijo, s katero so se strinjali tudi zbrani: »Videl sem že razdeljeno Evropo, zato takšne slike ne želim videti nikoli več.« Za konec je na orglice zaigral evropsko himno in spomnil prisotne, da se je Beethoven rodil v Bonnu.