Lojze Peterle ob tožbi Hrvaške: Evropska komisija bi morala upoštevati svoje pravno mnenje

DELI:
15.09.2018, NSi

Nemški časnik Spiegel je objavil mnenje pravne službe Evropske komisije, ki pritrjuje slovenskim argumentom, da Hrvaška pri uveljavitvi arbitraže krši pravo Evropske unije.

V mnenju z datumom 14. maj 2018 je pravna služba zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU-ja s strani Hrvaške, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti.

Kot navaja časnik, evropski komisarji mnenja še niso videli, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa naj bi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića nasvet lastne pravne službe ignoriral. Časnik se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker.

Slovenija marca s pismom, v katerem so bili zapisani elementi tožbe sprožila predtožbeni postopek, sredi aprila je svoje stališče pisno predstavila še Hrvaška, maja je sledilo zaslišanje obeh strani. Pravna služba je preučila slovenske navedbe, da zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, ne more izvajati svojih obvez in pravic, ki jih ima v okviru zakonodaje EU.

V zvezi z razkritjem pravnega mnenja Evropske komisije se je oglasil tudi evropski poslanec Lojze Peterle, ki je dejal: »Evropska komisija ima sicer pravila, da ne vstopi v proces, a objava Spiegla je pokazala, da pravno mnenje o tej zadevi obstaja. In ne vidim boljše poti kot to, da Evropska komisija na tem pravnem mnenju vztraja in ne vnaša politične igre v proces, ki je pravno že končan.«

Vsekakor bomo z zanimanjem spremljali, kakšni bodo nadaljnji koraki Evropske komisije in kako bo njen predsednik Jean-Claude Juncker, pojasnil svoje poteze.