LOJZE PETERLE OB OBLETNICI ZAPRISEGE DEMOSOVE VLADE: KRIZNI ČAS ZAHTEVA SMISEL ZA SKUPNO

DELI:
15.05.2022, NSi
16. maja 1990 je zaprisegla prva demokratično izvoljena vlada, ki so jo oblikovale stranke koalicije Demos, vodil pa jo je predsednik Slovenskih krščanskih demokratov Lojze Peterle. Njegov nagovor ob obletnici zaprisege Demosove vlade objavljamo v nadaljevanju.
Spoštovani  člani osamosvojitvene vlade!Vesel sem našega srečanja v jubilejnem letu mednarodnega priznanja in vstopa Slovenije v OZN. S smrtjo ministra Inga Pascha Wallersberga se bližamo polovici števila, s katerim smo začeli z delom in uresničili zgodovinski cilj.

Slovenija je vstopila v četrto desetletje, odkar se je z mednarodnim priznanjem kot demokratična država umestila na politični zemljevid sveta.

V tem času smo pod različnimi vladami marsikaj dosegli, doma in v svetu, ob tem pa ostaja precej neuresničenega še iz Demosovega programa. Trdim tudi letos, da demokratična tranzicija pri nas ni končana.

To srečanje ni prilika za podrobnejšo analizo tridesetih let, rad pa bi vendar izpostavil nekaj nesektorskega in bistvenega. Mislim na kakovost naše demokracije.

Kakovost demokracije je odvisna tudi od kakovosti politične medsebojnosti, od kulture ljudi v političnem prostoru. Krizni čas covida te kakovosti ni dvignil, ampak so postali odnosi še bolj napeti in polarizirani.

Ko primerjam čas naše vlade in sedanje razmere, imam vtis, da je bil takrat, kljub temu, da smo menjavali politični režim in državo, dialog lažji in več smisla za skupno. Že sestava vlade, v kateri so bili hčere in sinovi domobrancev in partizanov, je dokaz za to. Mi smo pokazali, da je skupno pomembnejše in močnejše od razlik. Uspeli smo, ker smo se zedinili okrog velikih ciljev.

Mandat bo začela petnajsta slovenska vlada samostojne Slovenije. Janševa vlada je dosegla v kriznem času in ob protestnem stampedu zelo dobre rezultate in ponovno dobro predsedovala Evropski zvezi.

Ob vsakem nastopu nove vlade se sprašujemo, kaj bo ostalo od tistega, kar je storila prejšnja. Pričakujemo, da nova vlada ne bo podirala tistega, kar je bilo v prejšnji dobro zastavljeno in služi skupnemu dobremu.

Naj se spomnim še vojne v Ukrajini. Vidim veliko vzporednic med napadom na Slovenijo in Ukrajino.

V obeh primerih je hotel nekdo pokoriti manjšega in v obeh primerih gre za napačne predpostavke napadalca o obrambni sposobnosti napadenega.

Posledice vojne, ki bo izčrpavala neposredno udeležene in širše okolje, bodo vplivale na napovedovano jesensko krizo. Tudi zato je pomembno, s kakšno kakovostjo, kulturo in smislom za skupno bo delovala naša demokracija z vlado in parlamentom na čelu.

Krizni čas zahteva smisel za skupno. 

Za konec še beseda o prihodnosti Evrope. Konferenca je zaključena, čakamo na uradne sklepe. Znana je že volja po spremembi pogodb in močnemu povečanju odločanja s kvalificirano večino na področjih, za katera velja odločanje s soglasjem. Gre za zelo pomembna in občutljiva vprašanja nacionalne pomembnosti, za katera bi bilo smiselno iskati širše sogasje.

….

Minstru Izidorju Rejcu se je pred nedavnim zgodilo 85 let. Dragi Dore, vse dobro, na mnoga leta in na zdravje

Lojze Peterle,

Šentjernej, 13. 5. 2022