Ljudmila Novak: Vidim veliko priložnosti za podporo in sodelovanje s slovensko narodno skupnostjo v zamejstvu

DELI:
24.10.2018, NSi

vir: DZ

Predsednica Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je vodila prvo redno sejo komisije in na njej zagotovila, da namerava sejo komisije sklicevati enkrat mesečno.

Na seji so obravnavali položaj avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah. »Nekateri problemi so se že rešili ali odpravili. Odnos do slovenske narodne skupnosti v vseh štirih sosednjih državah je pozitiven, kar je dobra podlaga za dobre medsosedske odnose in za narodno skupnost v teh državah,« je v uvodu povedala Ljudmila Novak.

A omenila je tudi nekatere izzive, ki ostajajo odprti in jih je potrebno rešiti. »Ostajajo pa nekateri izzivi, kot je predstavništvo slovenske narodne skupnosti v obeh domovih Italijanskega parlamenta v povezavi z volilnim zakonom. Drugi veliki izziv pa je prenizko financiranje tiskanih medijev slovenske narodne skupnosti v vseh štirih državah,« je opozorila poslanka NSi.

Omenila je, da je v razpravah ostalih članov komisije slišala, da imamo še veliko priložnosti, sama jih vidi predvsem v sodelovanju na področju šolstva. »Pri tem je potrebno urediti možnost zaposlovanja slovensko govorečih učiteljev. Druga priložnost pa je okrepljeno gospodarsko sodelovanje,« je še dodala.