Ljudmila Novak v Strasbourgu: Evropska komisija potrebuje kredibilnost

DELI:
04.07.2019, NSi

“Čeprav me žalosti, da je koncept spitzenkandidata oziroma vodilnega kandidata utrpel veliko škodo, sem izjemno zadovoljna, da bo Evropsko komisijo prevzela ženska z neprecenljivo življenjsko in karierno zgodbo, s poudarkom na vsebini in odločnosti,” je po srečanju v Strasbourgu z Ursulo von der Leyen dejala evropska poslanka Ljudmila Novak. “Prepričana sem, da gospa Ursula von der Leyen ima izkušnje in kredibilnost za prihodnje vodenje Evropske komisije,” je še izpostavila.

Evropska poslanka iz vrst NSi je tako izrekla gospe von der Leynovi dobrodošlico v Evropskem parlamentu in ji povedala, da jo že dolgo časa občuduje kot političarko in mamo sedmih otrok. “Kdor želi v življenju oboje združiti, mora biti dobro organiziran, obenem pa mora imeti tudi veliko energije. In takšne potrebujemo za nov veter v evropska jadra,” je še dodala Novakova, ki bo skupaj s preostalimi kolegi v Evropskem parlamentu o njenem imenovanju odločala predvidoma 16. julija.

Evropski parlament je sicer v Strasbourgu za predsednika, ki bo to edino neposredno izvoljeno institucijo EU vodil v prvi polovici petletnega mandata, izvolil Italijana Davida Sassolija iz politične skupine socialdemokratov. Sassoli je bil na tajnem glasovanju izvoljen v drugem krogu, po tistem, ko mu je v prvem krogu zmanjkalo le sedem glasov.

“Pred glasovanjem sem se pozanimala o gospodu Davidu Sassoliju. Informacije kažejo, da je svoje dosedanje delo v parlamentu opravljal korektno in kredibilno, zato sem zanj kot del kompromisa tudi glasovala. Verjamem pa, da bomo v EPP po polovici mandata dobili tudi mesto predsednika Evropskega parlamenta. A poleg tega je zdaj nujno potrebno začeti delati na vsebini, ki bo EU obdržala enotno, predvsem pa varno in pravično,” je še poudarila Novakova.